Preminuo je Dragutin Pasarić – Dragec

Preminuo je Dragutin Pasarić – Dragec

U Kutini je u 73. godini preminuo istaknuti moslavački publicist, kulturni djelatnik, pjesnik i novinar Dragutin Pasarić, koji je cijeli radni i životni vijek posvetio svom rodnom kraju.
Novinarsku je karijeru počeo 1969. godine kao spiker Radio Moslavine, te novinar u Moslavačkom listu. Od 1975. godine radi kao rukovoditelj informiranja u kutinskoj Petrokemiji. Bio je višegodišnji dopisnik Vjesnika, Hrvatskog radija, Hrvatske televizije, Hine i drugih informativnih medija.

U Domovinskom ratu je kao član Kriznog štaba Općine Kutina za informiranje, kao ratni izvjestitelj nastavio suradnju s brojnim medijima. Nakon rata posvećuje se publicistici, pa je napisao ili uredio pedesetak knjiga i drugih publikacija. Kao povjesničar i istraživač moslavačke povijesti i kulturne baštine, najčešće su mu teme bile povijest Moslavine, Park prirode Lonjsko Polje, moslavačko vinogradarstvo, Voloderske jeseni i druge, kojima je afirmirao svoj zavičaj. Objavljivao je i pjesme u moslavačkoj kajkavštini.

Predano je radio do posljednjeg trenutka života, a smrt ga je zatekla upravo pri uređivanju monografije kutinskog slikara Želimira Šiška. U nekoliko je mandata bio predsjednik kutinskog Ogranka Matice hrvatske, za što je nagrađen i Zlatnom poveljom. Dobitnik je Godišnje i Nagrade za životno djelo Grada Kutine, te više priznanja Hrvatskog novinarskog društva.
(gornji tekst preuzet sa: https://www.glasistre.hr/svijet/umro-moslavacki-kulturni-djelatnik-publicist-i-novinar-dragutin-pasaric-703494)

G. Dragec, kako smo ga svi zvali, bio je dugogodišnji suradnik naše knjižnice. Bio je akter u realizaciji mnogih programa, aktivnosti i projekata u našoj knjižnici i zajednici. Sa zahvalnošću i poštovanjem ostat će u našem sjećanju kao i u sjećanju svih ljubitelja književnosti, publicistike, kulture, te svih štovatelja tradicije, pisane riječi i kulturne baštine. Počivao u miru. Iskrena sućut obitelji.

1. ožujka 2021 / Vijesti

Podijeli članak


Ova stranica otvorena je 621 puta.