Predstavljeni projekti očuvanja arheološke baštine

Predstavljeni projekti očuvanja arheološke baštine

Predstavnici Ministarstva kulture RH, Hrvatskog restauratorskog zavoda i Odjela za arheologiju HAZU-a u Knjižnici Popovača predstavili su projekte “Putevima baštine Moslavačke gore”, te “Novi pogled na rimsku vilu kod Osekova – sadašnjost i budućnost arheološkog nalazišta Ciglenice”.
O provedenim aktivnostima u okviru dugoročnog projekta istraživanja i prezentacije odnosno promicanja vrijednosti arheološke baštine Moslavačke gore govorila je dr. sc. Tajana Pleše iz Službe za arheološku baštinu Hrvatskog rastauratorskog zavoda predstavivši Bršljanac, Košutgrad, Pavlinski samostan, Jelengrad i stari grad Garić. Kako je istaknula, vrlo je malo povijesnih podataka o navedenim objektima, a usprkos ograničenim financijskim sredstvima istraživanja tj. građevinski radovi napreduju. Projekti se nominiraju prema europskim fondovima te se nastoji unaprijediti upućivanje u turističku ponudu ovih objekata.
Dr. sc. Tino Leleković predstavio je rezultate istraživanja na “Ciglenicama” u Osekovu, sklopu rimske vile koji se proteže na površini od gotovo 4 hektara. Ovaj klasični tip rustikalne vile nije bio statičan, već se, kako su pokazala istraživanja, ona tijekom vremena mijenjala ovisno o uspješnosti njezinih vlasnika. “Ove nam je godine bila namjera skinuti što više oračeg sloja i pripremiti teren za nova istraživanja. Mogućnost ovog lokaliteta u turističkom smislu su nebrojene, riječ je o jednom od najvećih potencijala u arheologiji kada govorimo o objektima na kojima se danas radi u Hrvatskoj” – zaključio je Leleković.
Pročelnica Konzervatorskog odjela Sisak Ivana Miletić Čakširan je u uvodnom dijelu prezentacije zahvalila na suradnji Gradu Popovača napomenuvši kako su daljna istraživanja u vidu jednogodišnjeg plana aktivnosti 2014. prijavljena Ministarstvu kulture. U ime Grada Popovača na kvalitetnoj suradnji i angažmanu u okviru ovih projekata, nazočnima je zahvalio gradonačelnik Josip Mišković te najavio aktivnosti Grada u smjeru uređenja pristupnih puteva do Ciglenice i Jelengrada.

9. prosinca 2013 / Događanja

Podijeli članak


Ova stranica otvorena je 987 puta.