Postavljena izložba karikatura Mihaele Erceg

Postavljena izložba karikatura Mihaele Erceg

U prostoru Knjižnice postavljena je izložba karikatura mlade splitske karikaturistice Mihaele Erceg koja je u studenom prošle godine objavila kalendar “Di si bija ‘21?” Kalendar na duhovit način obrađuje mjesece u godini kroz dalmatinski humor. Izložba je nastala na na osnovi ilustracija iz kalendara. Kalendar je naišao na veliki medijski odjek u tiskanim i online izdanjima vodećih nacionalnih medija:

Jutarnji list: https://www.jutarnji.hr/…/za-njezinim-su-kalendarom-za…
24 sata: https://www.24sata.hr/…/morate-vidjeti-radove-mihaele…
Večernji list: https://www.vecernji.hr/…/nama-splicanima-humor-je-stit…
HTV prilog: https://www.facebook.com/107568817806544/videos/3441480749312341
Slobodna Dalmacija: https://slobodnadalmacija.hr/…/ne-mozes-biti-negativan…

Izdvojeni osvrti:
“Prije nekih petnaestak godina u razgovoru sa tadašnjim studentima animacije pričali smo o stripu.Uglavnom, bili su prilično ravnodušni i pomalo nezainteresirani. Na moje naivno pitanje znaju li kako je ime batleru Ripa Kirbya odgovorili su : ” A ‘ko je Rip Kirby?”.
I uz to, nekako sam ih uspio uvjeriti (više prisiliti) da odu na izložbu Andrije Maurovića. Sama izložba kod njih je ostavila mlak utisak, a i ja sam pomislio : ” Evo strip polako odlazi u prošlost, pojeli ga ostali atraktivniji mediji, strip je samo za nas nekolicinu starijih čudaka…” Međutim, desetak godina kasnije, na moje veliko iznenađenje, javljaju se nove generacije mladih stripaša (studenata), koji ne samo da prate već i sami crtaju (stvaraju) stripove!!!
Među najboljima i najdarovitijima – Mihaela Erceg – studentica Akademije likovnih umjetnosti; Odsjek za animirani film i nove medije. I odmah se vidjelo : crtež profesionalan (pristup također) – iako joj nitko ni lipe nije platio – teme svakodnevne, obične, ljudske, studentske, mladalačke, često autobiografske, duhovite (ali ne na prvu loptu – prvi balun) i uz to nevjerojatno tople i šarmantne.
Sama Mihaela ujutro ne može bez kave (pročitao u jednom njezinom stripu) I ja sam takav: i meni je svakojutarnja kava ritual… ali volio bih taj ritual proširiti svakojutarnjom tablom Mihaelinog stripa… I zato Mihaela (Mihe) samo naprijed. Crtani film je najljepši posao na svijetu! (ali strip je ljepši)”
Darko Kreč, red. prof. Art (Akademija likovnih umjetnosti Zagreb)

“ Mihaela je endemska vrsta kod mladih stripaša u Splitu. Nakon dugo godina radionica, Mihaela se jedina održala u stripu, ilustraciji, karikaturi, uskoro je diplomirana animatorica. S velikim entuzijazmom se vratila u Split. Ova izložba predstavlja formu ilustracije iako je koncepcijski karikatura, ona je svaki mjesec više na duhovit, ali dobrodušan način karikirala naš dalmatinski mentalitet. Nećemo reći da je ovaj kalendar lokal patriotski, vrlo je duhovit, ima i kritiku, šta svaka dobra karikatura treba imati. Ja se nadam da će svi ovo shvatiti na pravi način, da će iščitati poruku.
U likovnom smislu Mihaela njeguje opet netipičan, alternativni stripovski ilustratorski pristup, ne slijedi uobičajene obrasce undergrounda, alternative ili mainstreama. Crpi utjecaje i iz majstora mainstream animacije, stripa, ali i ovih outsiderskih autora. Ima 23 godine, mlada je, već ima neki izraz koji je specifičan samo njoj u Hrvatskoj, a i dalje će ga razvijati. ”
Ivan Svaguša, mag.art. (akademski slikar i umjetnik – Split)

Mihaela Erceg o sebi kaže:
“Zovu me Mihe, Mihaela Erceg. Rođena sam 1997. godine u Splitu, završila sam srednje obrazovanje u Splitu, postala bacc.art., na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, te u 2020/21. dovršavam V godinu – smjer animiranog filma.
Dobitnica sam nagrade „Jutarnjeg lista“ na natječaju za najbolju hrvatsku karikaturisticu 2019. godine i druge nagrade Balkanske smotre mladih strip autora za najbolji scenarij. Autor sam dva animirana filma koja možete pronaći na mom YouTube kanalu “Artistotel”, a za film “Taxi i osrednje psihoze” na festivalu, povodom Međunarodnog dana animacije, primila sam posebno priznanje za humor od strane žirija ASIFA.
Jedna sam od dobitnica priznanja „Splitski pupoljak“ 2016., održala pet samostalnih izložbi (Split / Zagreb), sudjelovala na desetak grupnih izložbi (2020/21: MSU Zagreb: “Nastavit će se… Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj“, 2020: Exportdrvo Rijeka: “Izložba autorskog stripa i ilustracije 2010-2020″, 2020: Pančevo (Srbija): Nova Festival…), te ilustrirala nekoliko knjiga. 2015. sam bila među 5 izabranih mladih hrvatskih umjetnika koji su odradili kampanju za Nike/Reebok.
Tokom 2020. godine sam održavala svakodnevni strip na Facebooku u svom projektu #366aroundthesun, a od prosinca 2020. pravim dnevnu strip-karikaturu na portalu DalmacijaDanas.hr pod nazivom “Na Dobro van Doša”. Možete je pratiti na Facebooku, Instagramu, Pinterestu, … Kalendar “Di si bija ’21?” je u vrlo kratko vrijeme postao hit, a u 2021. očekujem i objavu svog prvog romana “Ako prođe, prođe”. Nešto više o svom radu sam nedavno govorila i u PODCASTU koji možete pogledati klikom OVDJE
( https://www.youtube.com/watch?v=sUIb0gwb-DA )”.

Izložba se može pogledati u prostoru naše Knjižnice do sredine travnja uz poštivanje epidemioloških mjera u radno vrijeme. Dobrodošli.

12. ožujka 2021 / Događanja

Podijeli članak


Ova stranica otvorena je 340 puta.