Pablo Picasso, 135 godina rođenja, 25.10.1881.

Pablo Picasso, 135 godina rođenja, 25.10.1881.

Pablo Picasso – otac kubizma
Pablo Picasso – španjolski slikar, kipar, grafičar, keramičar, scenograf, pjesnik i dramatičar, suosnivač kubizma te jedan od najutjecajnijih umjetnika dvadesetog stoljeća.
Rođen je kao Pablo Ruiz y Picasso 1881. godine u Malagi u katoličkoj obitelji, no već u ranoj mladosti postaje ateist. Ljubav prema umjetnosti nasljeđuje od oca, slikara koji je većinu svoga života proveo radeći kao profesor umjetnosti na fakultetu te kustos u lokalnom muzeju.
Već kao dječak, Picasso pokazuje strast i vještinu za crtanjem, a prva mu je izgovoren riječ bila upravo “olovka”.
U dobi od 16 godina odlazi u Madrid na školovanje u tamošnju Kraljevsku Akademiju, a posjećujući poznati muzej Prado upoznaje se s djelima Diega Velazqueza, Francisca Goye i El Greca što je kasnije poslužilo kao inspiracija za njegova djela.
Počeci
Picassova karijera započinje 1890-tih godina kada kao tek četrnaestogodišnji dječak naslikava portret tete Pepe kojeg tada opisuju
„jednim od najvećih u cijeloj povijesti španjolskog slikarstva“. Počinje s realizmom koji uskoro kombinira sa simbolističkim detaljima te slika krajobraze, a nakon boravka u Parizu, 1899. godine započinje njegovo modernističko razdoblje.
U razdoblju između 1901. i 1904. godine nastaju slike sa sumornim i mračnim motivima i detaljima, naslikane u plavo-zelenim nijansama pa taj period Picassova stvaralaštva dobiva naziv Plavo razdoblje. Putuje kroz Španjolsku, živi na relaciji Barcelona – Pariz, a inspiraciju pronalazi u prostitutkama i prosjacima koje sreće na ulici.
Slijedi nešto vedrije Ružičasto razdoblje koje traje do 1906. godine, prožeto narančasto-ružičastim tonovima, a ovog puta inspiracija mu je komedija i optimizam, a modeli cirkusanti i akrobati te Picassova ljubavnica Fernande Olivier.
Novi umjetnički pravac – kubizam
Naredne dvije godine Picasso eksperimentira s raznim afičkim motivima, a u tom razdoblju nastaje vjerojatno jedno od njegovih najpoznatijih djela- Gospođice iz Avignona. Godine 1909. s Georgesom Braqueom pokreće novi umjetnički stil, analitički kubizam, koristeći monokromatske smećkaste i neutralne tonove. Iz analitičkog 1912. godine nastaje sintetički kubizam u kojem izrezani dijelovi papira, najčešće stranice novina, bivaju zalijepljeni u razne kompozicije, označavajući tako prvu upotrebu kolaža u likovnoj umjetnosti.
1925. godine, francuski pjesnik i kritičar, Andre Breton, u svom članku Le Surrealisme et la peinture, naziva Picassa „jednim od njih“, a on na prvoj skupnoj izložbi nadrealizma te iste godine po prvi puta izlaže svoje radove. Desetak godina poslije nastaje njegovo najpoznatije djelo – Guernica, njegov prikaz njemačkog bombardiranja tijekom Španjolskog građanskog rata, utjelovljujući nečovječnost i bezdušnost rata.
Za vrijeme jednog obiteljskog druženja 1973. godine, Picasso iznenada umire, a desetak godina poslije njegova supruga počini samoubojstvo. Sahranjen je u dvorcu Chateau de Vauvenargues.

30. rujna 2016 / Obljetnice

Podijeli članak


Ova stranica otvorena je 1,403 puta.