Otvorena izložba slika Antuna Snovaka

Otvorena izložba slika Antuna Snovaka

U Knjižnici i čitaonici Popovača otvorena je, u četvrtak 10.12., treća po redu samostalna izložba slika Antuna Snovaka. Izložbu možete razgledati do kraja prosinca, a otvorio ju je načelnik Općine Popovača Josip Mišković, zahvalivši pritom autoru na snažnom doprinosu što ga je dao kulturnom životu ovog područja.
„Ovu sam izložbu postavio na način da sam otvorio njegov razvojni put od djetinjstva pa do danas“- kazao je u uvodnoj riječi Josip Đoni Kovač, predsjednik likovnog društva „Moslavački krug“ , potom kronološki otkrivajući životni umjetnički put ovog slikara s popovačkom adresom.

„Došavši u njegov atelje bio sam frapiran Snovakovim pristupom slikarstvu i kompoziciji koja je bila tako savršena, gotovo matematičkim putem zlatnog reza koji u slikarstvu znači sve“- naglasio je Đoni Kovač koji je postavljao i njegovu samostalnu izložbu u Pragu. Inače, Snovakova prva samostalna izložba organizirana je na tradicijskoj okućnici ovdje u Popovači, a sudjelovao je i u jednoj skupnoj izložbi, također u Pragu gdje se umjetnički i obrazovao. Naime, na tamošnjoj Visokoj školi za primjenjenu umjetnost Snovak je najprije kod profesora Asparuhova učio kompoziciju. Na istoj je školi i diplomirao u klasi prof.Romana Franta, dok je u Nacionalnoj galeriji u Pragu prošle godine pohađao i tekstilne tematske radionice. Kako je istaknuto u svom kritičkom osvrtu kojeg je Đoni Kovač završio interpretacijom triju najnovijih pjesama poznate umjetnice Višnje Sever, nakon diplome nastali su najbolji Snovakovi radovi, a upravo otvorena izložba u Knjižnici i čitaonici obuhvaća one iz prošle odnosno ove godine.
Sam autor ističe kako su njegova djela nastala pod utjecajem povijesti, suvremenosti, religije i nauka te osnovnih filozofskih pitanja.
“Želja mi je da posjetitelji u ovoj izložbi prepoznaju moje nastojanje za razumijevanjem i napretkom društva, ljudi, čovječanstva, pogledom na stvaran život prožet mistikom odnosa stvarnosti i povijesti, naukom i religioznošću te nekim temeljnim filozofskim pitanjima i momentima na kojima bi se zadržao svaki gledatelj pojedine slike i tražio odgovore sam za sebe“- zaključuje Antun Snovak. Na pitanje zašto se zadržava na religiji i vjeri, autor odgovara citatom Oscara Wildea: „U religiji nalazim ogromno zadovoljstvo- rekla mi je jedna gospođa, mnoge tajne vjere imaju sva obilježja fenomenalnog flerta“ . Snovak poručuje da ćete upravo to naći i u njegovim slikama koje, iako izgledaju ozbiljne i tematski razrađene, kriju vrckavost i zagonetna mjesta gdje se možete veseliti te prepoznati i svoj talent za radost odnosno humor.

18. prosinca 2009 / Događanja

Podijeli članak


Ova stranica otvorena je 1,278 puta.