Jagoda Truhelka- 60 godina smrti, 17.12.1957.

Jagoda Truhelka- 60 godina smrti, 17.12.1957.

Jagoda Truhelka (1867. – 1954.) poznata je hrvatska spisateljica za djecu i pedagoginja. Najpoznatije djelo su „Zlatni danci“, knjiga pripovjedaka za mlađe uzraste.
I Osijek se može pohvaliti velikom spisateljicom za djecu, ne tako popularnom kao Ivana Brlić-Mažuranić, no zbog te činjenice ipak ne manje važnom. Riječ je o Jagodi Truhelki, autorici knjige „Zlatni danci“, koja je rođena u gradu na Dravi 5. veljače 1864. godine.
Jagoda je rođena u obitelji doseljenika iz Češke. Otac Antun Vjenceslav bio je učitelj i upravo on je najviše utjecao na razvoj svoje kćeri u njezinom drugom dijelu profesionalnog života – pedagogiji. Sa strane majke Marije, podrijetlom Njemice, naslijedila je upornost i ustrajnost, a njezina učiteljica Magdalena Šrepl upoznala ju je s naslijeđem narodne književnosti. U duhovnom oblikovanju osječke spisateljice i pedagoginje najviše je utjecaja imao jedan svećenik – župnik Stjepan Masper. Dio ranih godina provela je u Zagrebu, nakon očeve smrti.
Posao učiteljice obavljala je u nizu djevojačkih škola na području Osijeka i Zagreba, a radila je i u Gospiću. Njezin rad u Lici bio je iznimno uspješan, te je ubrzo imenovana učiteljicom u zagrebačkom Ženskom liceju. Na temelju dotadašnjem rada, 1901. godine karijeru je nastavila kao školska ravnateljica u Banjoj Luci i Sarajevu. U svojem učiteljskom radu njegovala je hrvatski jezik, što joj je usađeno još u djetinjstvu i ranim godinama školovanja. Prema njezinom mišljenju, učitelj je morao učeniku usaditi ljubav prema hrvatskom jeziku, dok svoj govor treba prilagoditi uzrastu djeteta. Također je važno veliku pažnju govoru posvećivati i u roditeljskom domu – smatrala je Truhelka. Gramatiku treba učiti u kasnijoj fazi školovanja, dok su u prvim godinama najvažniji govor, književnost i pismene vježbe.
Za Jagodu Truhelku pravi učitelj bio je onaj koji nosi ulogu prosvjetitelja. Svoju didaktičku ulogu temeljila je na samoodgoju, skrivenim nastavnim programima, individualnom pristupu i uzajamnoj komunikaciji. Kritizirala je formalizam i prekomjerni intelektualizam u nastavi. Truhelka je cilj odgoja preuzela od antičkih filozofa, te je snage djece kojoj je predavala razvijala u skladu idealima istine, dobrote i ljepote, te razvijanju ljubavi. Veliku pažnju nije priklanjala samo moralnom, nego i estetskom odgoju, ponajviše crtanju i glazbi, te je s učenicima priređivala školske priredbe u kojima su zajedno sudjelovali nastavnici i učenici. U svojem pedagoškom pristupu Jagoda Truhelka nije odvajala obrazovanje od odgoja, smatrajući kako su obje ove funkcije zadaci pravog učitelja.
I mada je njezin učiteljski i pedagoški rad iznimno značajan, Truhelka je ipak poznatija prema svojoj književnoj karijeri.
U povijest hrvatske književnosti ušla je knjigom pripovijesti za djecu „Zlatni danci“, trilogiji sastavljenoj od Naslovnih priča, Gospinih trešnji, te Crnih i bijelih dana. Surađivala je sa zagrebačkim „Vijencom“ u kojem je objavljivala pod pseudonimom a.m. sandučić. Pripovjetke je objavljivala i u sarajevskoj „Nadi“, gdje je u nastavcima objavljivala i psihološki roman „Plein air“, uglavnom ženske tematike – etičke dileme, prava žena, bračne norme i slično. Značajan dio njezinog književnog stvaralaštva je povijesni roman „Vojača“, također objavljivan u nastavcima u „Nadi“. Većinu radova objavila je pod pseudonimom Ružica Bajkaševa, a svakako treba istaknuti njezine značajne naslove: „Tugomila“, „Zlatko“, „U carstvu duše“, „Božja ovčica“ i „Dusi domaćeg ognjišta“.
Mada se tijekom života (posebno u djetinjstvu i mladosti) susretala s bolestima, Jagoda Truhelka preminula je u dubokoj starosti, 17. prosinca 1957. Ime Jagode Truhelke danas nose jedna osječka osnovna škola, te gradsko naselje.

5. prosinca 2017 / Obljetnice

Podijeli članak


Ova stranica otvorena je 912 puta.