Otvorena izložba slika Mladena Mitra

Otvorena izložba slika Mladena Mitra

U Knjižnici i čitaonici Popovača sinoć je u okviru programa obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige otvorena izložba slika autora Mladena Mitra pod nazivom “Putovanje Moslavinom i Dalmacijom”. Ovaj povjesničar umjetnosti amaterskim slikarstvom bavi se više od 30 godina, a nakon što je u počecima radio hiperrealizam, poželio je u ovaj vid umjetnosti otići dublje. “Želio sam upoznati što se to događa pod tkivom boja na tom platnu i kako to zapravo slikar dolazi do čarolije. Slika je doista jedna čarolija, radi se o izvanrednoj kolorističkoj harmoniji, a konkretno u mom slučaju harmoniji svjetla koju sam s juga donio kroz nostalgiju” – kazao je Mitar.
Posjetitelji bogate izložbe Mladena Mitra u čijim se slikama najviše osjeti duh francuskog realizma, imaju priliku uživati u istinskoj svjetlosti. “To slikarstvo me veseli jer je puno svjetlosti i boja, a u ovim tmurnim vremenima mislim da nam je potrebno više svjetlosti koja znači optimizam i život. Nigdje ne koristim crnu boju jer smatram da nas jedino svjetlost može spasiti” – ističe autor prisjećajući se izreke velikog filozofa koji kaže: “Dajte mi umjetnost da ne umrem od istine”. Mitar smatra da nas umjetnost doista može iznutra ojačati i uputiti nas ka nekim višim spoznajama i sretnim trenucima. Kako kaže, niti jedna plaća nije ravna tom zadovoljstvu koje nastaje kad nešto naslikate, a netko uživa u tome u čemu ste vi uživali.

O posebnosti ove izložbe svjedoči i činjenica da ispod izloženih slika nisu postavljeni njihovi nazivi. “Želio sam isprovocirati promatrače i time im kazati da ne gledaju naslov i preko njega traže istinitost u slici. Nasliv nikad ne može odgovarati naslikanome jer ovaj naš svijet inače ništa ne znači ako ga izričemo. Uslikarstvu se nema što govoriti” – zaključio je Mladen Mitar pozvavši se na staru istočnjačku mudrost da slika govori tisuću riječi.
Otvorenje izložbe uveličao je Mladen Bago čitanjem izabranih stihova Arsena Dedića.

12. studenog 2010 / Događanja

Podijeli članak


Ova stranica otvorena je 826 puta.