Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Na samom kraju ovogodišnje manifestacije Mjeseca hrvatske knjige, u Knjižnici i čitaonici Popovača, 14. studenog, gostovao je umaški putopisac Goran Blažević. Tom prigodom održao je putopisno predavanje o svom projektu “Kontra vjetra”.
Uvodno ga je predstavila i sve okupljene pozdravila ravnateljica Knjižnice Ivana Vlašić.
Kako je rekao Blažević, ovo se predavanje temeljilo na ostvarenoj ideji da biciklom prijeđe udaljenost od 3500 kilometara, prateći jednu od tri migracijske rute koje afrički narodi koriste u pokušaju dolaska do Europe.
Ova putnička priča okupljene je posjetitelje provela sve od zelenog Senegala preko vjetrovite Mauritanije, pustoši Zapadne Sahare, urbanog Maroka do španjolskog teritorija na afričkom kontinentu.
Cilj mu je bio prelazak Saharske pustinje, a na tom mu se putu pridružio Ivan Mladenović iz Šida kojeg je uživo upoznao tek dan prije polaska na put. Došavši u Senegal, odakle su započeli putovanje, suočili su se s vlastitim pogledima na svijet i krenuli u prelazak čitavog ruba Saharske pustinje isključivo vlastitim snagama – kontra raznih izazova, kontra vjetra koji neprestano puše u suprotnom smjeru. Za ovaj pothvat im je trebalo mjesec i pol dana, a tijekom svog putovanja objasnio je kako je očekivao da će se, s obzirom na to da je bijelac, morati suočiti s neugodnim pogledima afričkog stanovništva, međutim, u nijednom trenutku se nije tako osjećao te ga, kako kaže, “nitko nije doživljavao”.
Na kraju svoje rute, budući da je krenula pandemija COVID-19 Blažević je, kako kaže, “tek iz šestog pokušaja kupnje avionske karte” uspio doći na balkansko tlo.
Za ovaj je poduhvat Goran Blažević dobio Nagradu Dijana Klarić za Najbolji projekt na Festivalu putnika u Šibeniku 2021. godine.
Događaju su, između ostalih, nazočili i predsjednik Gradskog vijeća Saša Jagarčec te vijećnica Dijana Lipovac.