Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Povodom Mjeseca hrvatske knjige, u Knjižnici i čitaonici Popovača, 7. studenoga, promovirana je nova knjiga poznate etnologinje Slavice Moslavac „Priče iz Kutine“.

Tom prigodom, okupljene je pozdravila i autoricu uvodno predstavila, ravnateljica popovačke Knjižnice Ivana Vlašić. Kako je naglasila, iako je riječ o knjizi koja govori o mjestu, kraju, događanjima i ljudima 18., 19. i prve polovice 20. stoljeća, ovo djelo ipak započinje Popovačom. Konkretno, pričom o poznatoj mađarskom plemićkoj obitelji Erdody, koja se pamti po građevinama, po poznatim dvorcima u Popovači, ali i današnjem Muzeju Moslavine te baroknoj crvki Sv. Marije Snježne.

Tijekom predstavljanja ovog opsežnog djela koje na 80-ak stranica  obuhvaća veliki broj fotografija i zapisa iz povijesti, gospodarskog i kulturnog života te sporta, Slavica Moslavac istaknula je kako je do njegovog konačnog rezultata došla sasvim slučajno. Naime, ponukana velikim interesom građana, a prije svega Čeha s kojima je i započela ovo povijesno istraživanje, odlučila je ukoričiti znamenite ljude i događaje koji su ostavili pečat u razvoju kutinskog kraja.

Pričala je tako autorica o povijesnom i gospodarskom razvoju Kutine, ali i o obrtnicima, političarima, kulturnjacima i sportašima.

Uz autoricu, „Priče iz Kutine“ predstavile su ravnateljica Muzeja Moslavine Kutina Jasmina Uroda Kutlić te književnica, publicistkinja i novinarka Božica Brkan.

Božica Brkan, u ovoj je prigodi naglasila kako je autorica cijeli svoj životni vijek posvetila svom rodnom kraju, a ovo djelo rezultat je osmišljavanja novih veza i novih tema na koju su ju potaknula brojna prijašnja istraživanja.

U ime Grada i gradske Turističke zajednice Popovače autorici je čestitao predsjednik Gradskog vijeća Saša Jagarčec, ravnateljica NPB „Dr. Ivan Barbot“ Marina Kovač, voditeljica Turističke zajednice Ksenija Tomac Špoljarić i gradski vijećnici.

Promociju „Priče iz Kutine“ glazbeno su oplemenile „Rusalke“.