Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
U Knjižnici i čitaonici Popovača, 15. lipnja, gostovao je Marko Gregur, koprivnički pisac koji se u posljednjih nekoliko godina nametnuo kao jedan od istaknutijih autora mlađe generacije.
Kako je uvodno, pozdravljajući okupljene, rekla ravnateljica Knjižnice Ivana Vlašić, uz najnoviji roman „Šalaporte“ koji je tom prigodom predstavio, napisao je i romane „Kak je zgorel presvetli Trombetassicz“, „Mogla bi se zvati Leda“ i „Vošicki“, za koji je osvojio prestižne nagrade „Vladimir Nazor“ i „Fric“.
Predstavljajući „Šalaporte“, u ugodnoj atmosferi, Marko Gregur otkrio je okupljenima kako je radnja smještena na otok Prvić, te kako je to prvi puta da se u svom pisanju odmaknuo od rodne mu Koprivnice.
Za Prvić se odlučio, između ostalog i zbog privatnih razloga, naime, to je otok njegovog djetinjstva, a što mu je i olakšalo pisanje za koje su mu bile potrebne dobre pripreme i istraživanja, posebice zbog dijalekta koji je djelomice prisutan.
Roman „Šalaporte“ ponajprije je priča i polemika o suvremenoj umjetnosti, anarhiji ukusa i orijentira, o bitci za smisao i mjesto pod zvijezdom. Glavni lik je Jerko, čovjek s ambicijom da bude umjetnik, a koji se na svoj rodni otok Prvić vraća zbog sprovoda. Stjecajem vlastitih nevolja tu se duže zadržava, a onda biva zatočen zbog pandemije korone.
Nakon zagrebačkog potresa, koji joj je devastirao donjogradski stan, pridružuje mu se glumica Vanja sa svoje dvije male kćeri, žena koja ga je sa svim njegovim knjigama nedavno izbacila iz svog stana i života. Oko njih je živopisna galerija otočana, od tranzicijskih pobjednika i gubitnika do redikula i jednog magarca. I virovi uspomena koje traže bonacu.
Postupno, uglavnom kroz muke i sukobe, emotivne amplitude i umjetničko-konceptualne pokušaje koji znaju biti i banalni i komični, Jerko nalazi svoj novi identitet na staroj podlozi otoka i otočana. Jer realistički prikazan Prvić, baš kao i utopijski Baretićev Trećić – mijenja ljude.
Iako je knjiga još friška, interes medija i čitatelja obećava.
Promociji ovog romana nazočili su, između ostalih, predsjednik Gradskog vijeća Saša Jagarčec i vijećnica Dijana Lipovac.