Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Na dvije lokacije, u organizaciji dviju različitih udruga i ove je godine obilježena „Noć muzeja“ u Popovači.
Po prvi puta pod nazivom „Muzej za jednu noć“ u organizaciji jedne takve manifestacije okušala se Udruga Moslavina “UM” u prostoru Vinskog podruma gdje su izložili raznovrsnu građu, od one arheološke do kulturno-povijesne i etnografske.
„Kod nas u udruzi uistinu je dosta mladih članova i vrlo je zanimljivo to što su oni dosta aktivni u istraživanju našeg zavičaja, naše Moslavačke gore i povijesnih činjenica o Moslavini kao cjelini. Za organizaciju ovog događaja odlučili smo se upravo zbog toga kako bi u budućnosti mogli reagirati na događaje koji nam se nameću, važno je da poznajemo svoju prošlost, da znamo svoje korijene i da znamo kako su se stvari odvijale ranije“ – poručila je tajnica udruge Dijana Lipovac.
Uz građu Muzeja Moslavina Kutina, mogla se razgledati privatna zbirka obitelji Plaščar i Grobotek, te građa iz zaštićene zbirke Knjižnice i čitaonice Popovača te popovačke Župe sv. Alojzija Gonzage, kao i eksponati koji su javnosti predstavljeni po prvi put – kristali s Moslavačke gore koje su javnosti predstavili članovi Udruge.
„Građa koja je ovdje prezentirana je 80-85% upravo iz Popovače ili su njezini donatori bili popovčani. Ja se nadam da će ovaj događaj što prije potaknuti Grad da što prije ostvarimo naš zajednički cilj, a o kojem razgovaramo već nekoliko godina, a to je područna, izmještena zbirka Muzeja Moslavine Kutina. Interes je prisutan, došao je veliki broj ljudi i nadam se da će to biti početak jedne lijepe suradnje. Ovakve manifestacije su zaista za pozdraviti, naime, „Noć muzeja“ je jedna toliko važna i poznata manifestacija za koju svi znaju kad se održava i s nestrpljenjem ju iščekuju. To samo govori upravo ono što nam naglašava ovogodišnji naslov – „Muzeji su važni“ te da priču o njima treba širiti“ – rekla je prilikom otvorenja ravnateljica Muzeja Moslavine Kutina Jasmina Uroda Kutlić.
U glazbenom dijelu programa nastupila je pjevačka skupina KUD-a „Mijo Stuparić“ iz Velike Ludine.
Ravnateljica Knjižnice i čitaonice je najmlađima pročitala prigodnu priču ”Što je medo vidio u muzeju”.
Druga udruga koja ovu manifestaciju organizira po drugi put je Popovačka udruga likovnih stvaralaca Moslavački štrk . Ove godine uz ukrašavanje papirnatih lampiona, odlučili su se naglasiti izložbu izabranih likovnih radova 7. Međunarodne likovne kolonije “Sve je moguće ako dovoljno jako želiš” koju su proveli u suorganizaciji s NPB Popovača.
„Ovo nam je bila jako posjećena kolonija na kojoj je sudjelovalo više od 90 slikara, kako iz Hrvatske, tako i iz Slovenije, BiH, Srbije i Mađarske. Oni jako vole doći u našu bolnicu, a kojoj mi onda, osim kreativnosti, darujemo i skidanje stigme. Što se tiče slika, nema zadane teme već autorima prepuštamo da naprave ono što žele i što ih taj dan inspirira, jer se to uvijek pokazuje kao najbolje rješenje. Na kraju, dio nastalih radova uvijek prodamo na aukciji, a prikupljena sredstva bolnica potom utroši na unaprjeđenje kvalitete svojih usluga, a dio ostaje kao trajna uspomena na jedno lijepo druženje u uredima i bolničkim sobama“ – objasnila je predsjednica PULS-a „Moslavački štrk“ Marija Pukec Žigić.
Upravo zbog spomenutog partnerstva, ovoj je manifestaciji nazočila ravnateljica NPB „Dr. Ivan Barbot“ Marina Kovač sa suradnicima, a svojim su ju izvedbama uveličali članovi akrobatskog rock’n’roll kluba te gitarista Goran Žigić.
Potporu ovim događajima pružile su brojne prijateljske udruge i organizacije, ali i gradska Turistička zajednica te Grad Popovača.