Naš 4.-ti Happyfest protekao uspješno i kreativno kroz edukativne i zabavne programe

Naš 4.-ti Happyfest protekao uspješno i kreativno kroz edukativne i zabavne programe

U periodu od 06.- 08. lipnja 2018. ispred zgrade knjižnice, na gradskom trgu, održan je Happyfest – dječji festival kulture, kreativnosti igre po četvrti put za redom. Kroz ta tri dana uspješno su se održale aktivnosti i događanja u suradnji sa udrugama, društvima, izvođačima i sudionicima, koji su u organizaciji naše knjižnice održali edukativne i zabavne programe koji u svojoj osnovi potiču čitanje, boravak u knjižnici, druženje, razvijanje zdravih navika prehrane i ekološku osviještenost te samosvjesnog razvoja pojedinca za samorazvoj kroz igru, kreativnost, kulturu i umjetnost.

Festival je i ove godine bio odlično prihvaćen od naših najmlađih sugrađana, ali i onih malo starijih, roditelja i građana čiji interes nije opadao sva tri dana te je prostor knjižnice kao i postavljeni šator ispred ulaza u knjižnicu bio stalno posjećen i pun djece. Program događanja kroz tri dana, odnosno 21. organizirana aktivnost u potpunosti su realizirane uz mnogobrojne slobodne aktivnosti koje su se neprekidno odvijale na Trgu I, u šatoru i prostoru Knjižnice – čitanje pod stablima, pisanje kredom, igranje badmintona, gumi gumi, stolnog nogometa, igranje društvenih igara, crtanja, modeliranja tijestom, igranja u igraonici…roditelji su se mogli družiti u svom dijelu šatora uz zdrave grickalice i svježe napitke te uz časopise, novine ili materijale namijenjene dječjim i roditeljskim temama.

Happyfest je kao i do sada u dijelu organiziranih programskih aktivnosti bio realiziran u suradnji sa Osnovnom školom Popovača za odjeljenja nižih razreda matične škole, a ove godine po prvi puta i za sva područna odjeljenja, odnosno djecu nižih razreda svih pet područnih škola s područja Popovače što znači da su kroz naš dječji festival ove godine prošla sva školska djeca od prvog do četvrtog razreda osnovne škole.

Događanja na Happyfestu kroz sva tri dana korisnici i građani mogli su pratiti u live stream verziji te pogledati arhivu fotografija i informacije o događanjima na službenoj Facebook adresi naše Knjižnice po danima i aktivnostima održavanja, a za treći dan i naknadno nakon održavanja festivala. Za detaljniji pregled događanja i atmosfere na Happyfestu te potpuniji uvid u to kako naš mali festival zapravo izgleda posjetite: https://www.facebook.com/knjiznica.popovaca.5

Ovu veselu manifestaciju svakodnevno smo otvarali kratkom 15-minutnom tjelovježbom uz ples pod nazivom Happy dance. Nakon razgibavanja nižu se programi prema rasporedu događanja, prvo krećemo sa edukacijskom prezentacijom i finom kuhinjom zdrave prehrane u izvođenju Udruge Humanika iz Petrinje koja nas je ovoga puta učila o prehrambenim vrijednostima i važnosti žitarica u našoj prehrani, te o beskvasnom kruhu koji su u drugom dijelu programa djeca sama i zamijesila te zajedno sa članovima ove vrijedne Udruge ispekla i kušala. U prostoru Knjižnice Udruga Humanika također je postavila vrlo zanimljivu izložbu zdrave domaće hrane od žitarica naziva Žitna polja koju su posjetitelji mogli pogledati tijekom sva tri dana festivala. Nakon kulinarskog dijela, uslijedilo je kreativno stvaranje morskih meduza i ribica u radionici naziva Zuza meduza i morski vrh uz prethodno pročitanu priču Riblja škola autora Brune Kumana. Kreativni kutak, bio je svojevrstan nastavak u kojem je na praktičan način Maja Jurin, promovirala svoju istoimenu knjigu u izdanju Naklade Ljevak. Djeca su imala priliku izrađivati razne predmete o reciklirajućeg i lako dostupnog materijala. Potom nastavljamo prema glazbi, promišljanju o ljepoti i utjecaju glazbe na život i razvoj i to kroz kreativnosti i zabavu. U ovoj radionici djeca su naučila kako izraditi gitaru i frulicu od recikliranog materijala, a ova kreativno stvaralačka radionica instrumenata nosila je naziv Glazbala iz naše radionice. Ova radionica bila je skladna uvertira sljedećoj našoj aktivnosti. Kao posljednji program prvoga dana održan je Mini koncert učenika Osnovne glazbene škole Borisa Papandopula iz Kutine koji su okupljene oduševili svojom izvedbom klasičnih skladbi na gitari, flauti, violini i harmonici. Nastupili su: Filip Gredelj, 2.r., harmonika, Inga Potnar, 4.r., violina, Matija Dragojlović, 5.r., gitara, Klara Krnjić i Margareta Andrić, 6.r., flauta i Korina Švabek, 5.r., flauta.

Drugi dan u šatoru obilježile su znanstveno istraživačke radionice pod nazivom strong>STEaMart koje je vodila Udruga Korak do znanosti iz Zagreba. Ove radionica održana je u dvije grupe koje su kroz praktičan dio približile i prikazale znanstvene pojavnosti i odnose, a djeca su aktivno sudjelovala u njihovom nastajanju. U vremenu između dvije radionice održali smo radionicu zdrave hrane naziva Zdravo i mljac tijekom koje su djeca samostalno pripremala zdravi obrok te kušala kakvog je okusa, mirisa i izgleda kus kus salata i svježe spravljeni zdravi voćni napitci. Glazbena radionica koja je uslijedila poučila nas je kako osjetiti ritam i melodiju, svoj glas i zvuk kroz pokret, ritam kroz razne glazbene igre. Jedan od ciljeva radionice je promovirati kreativnost kroz glazbu i glazbu kao univerzalni jezik te stvaralaštvo kroz slobodnu, improvizacijsku formu kako bi kod djece razvijali vjeru u izražavanje svojih sposobnosti. Glazbenu radionicu vodila je jazz glazbenica i glazbena pedagoginja Melita Lovričević. Livada od cvijeća bila je prilika za razmišljanje o ljepoti prirode i uživanju u kreativnom stvaralaštvu. Djeca su od šarenih papira izrađivala cvijeće, a zatim ih u stvarnosti i zasadila. Na kraju drugog dana stigla nam je Stonoga Goga koja nam je kroz kazališnu predstavu za djecu u izvedbi Teatra Poco Loco iz Zagreba u potpunosti i na vrlo zanimljiv i radostan način prenijela mnoge poučne lekcije o prirodi, životu i prijateljstvu.

Treći dan, baš kao i dva prethodna, započinjemo prvo veselim razgibavanjem, a zatim spravljanjem zdrave užine i napitaka u radionici naziva Zdravi jutarnji zalogaj. Učimo o tome kako napraviti brzi i zdravi namaz od slanutka, te uživati u spravljenom obroku i voćnim napitcima. Food challenge koji je uslijedio osmišljen je i održan s ciljem osvješćivanja i promišljanja o namirnicama, o tome što konzumiramo, kako i zašto trebamo birati određene narmirnice u svojoj prehrani. Cilj izazova je ohrabriti djecu da budu otvorena u isprobavanju novih zdravih namirnica pa su zadaci kušanja poznatih i manje poznatih namirnica prošla zabavno uz izmjenu iskustava o netom kušanim okusima namirnica, njihovoj kvaliteti, te upotrebi. Nakon izazova hrane, nastavljamo s likovnom radionicom naziva Art tras na kojoj tehnikom multimedije koristimo razne male reciklirane predmete i stvaramo novu, modernu kreativnu sliku koji zatim ukrašavamo bojama i na taj se način učimo izražavati drugačije. Sljedeća aktivnost: Čipkarenje ili druženje s čipkom je edukativno kreativna radionica koja naglašava vrijednost i važnost našeg zaštićenog kulturnog nasljeđa pa su djeca nakon uvodnog informativnog dijela o vrstama i načinima izrade čipke imala priliku pregledati kako izgledaju ručni radovi gospođe Ane Cindori iz Velike Ludine te okušati se u izradi vlastitih malih kreativnih čipkarskih radova – izradi male narodne nošnje od čipkanog papira. Posljednja kreativna radionica uslijedila je nakon igre s „čipkom“. Kreativno stvaralačka radionica Kokičasta posla bila je vesela i degustativna radionica u kojoj su djeca radila ukrasne okvire od kokica, te ih ujedno
tijekom svog kreativnog stvaralaštva i konzumirala. U vrijeme trajanja posljednje tri radionice u prostoru Knjižnice usporedo se održavao program naziva Facepainting koji je poznat kao umjetnost ukrašavanja tijela crtežom, a isti je provela Facepainitng umjetnica, Lana Pavlović Dubravec iz LanaDu Studia Zagreb. Kao i do sada naš četvrti po redu Happyfest završio je robotičko informatičkom radionicom koju su održali članovi Robotičko informatičkog kluba PopovačaVilim, Dorijan i Dora Lendvaj te Dražen Beleta pod nazivom Happy robot u kojem su polaznici imali prilike upoznati nove informatičke mogućnosti te ih isprobali kroz konkretne zadatke i praktične primjere u radu sa happy robotom.

Knjižnica i čitaonica Popovača je kao organizator ove manifestacije bila financijski podržana od strane Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Popovača, te Turističke zajednice Grada Popovača, a ovogodišnji partneri projekta bili su: OŠ Popovača, Naklada Ljevak i Robotičko informatički klub Popovača. Svima iskreno zahvaljujemo !

U vremenu od 11-18 sati kroz sva tri dana trajanja festivala djeca su pored organiziranih aktivnosti i programa, mogla koristiti i cjelodnevne popratne sadržaje pripremljene u samom prostoru Knjižnice, u šatoru, te izvan njena, na Trgu : kutak za igre građenja, kutak za društvene igre, crtaonice, stvaraonice, pričaonice pod drvetom, naše izložbe, čitaonice, male družionice, igre badminton, stolni nogomet, gumi gumi, crtanje kredom…sve to zajedno omogućilo je tri dana odlične zabave i učenja kroz igru i druženje s naglaskom na čitanje, zdravu prehranu, eko osviještenost , poštivanje prirode, važnost recikliranja i samorazvoja te mnogo ugodnog druženja.

Sljedeće godine planiramo naš 5. Happyfest – nadamo se da ćete nas podržati kao i do sada. Hvala vam!

3. srpnja 2018 / Događanja

Podijeli članak


Ova stranica otvorena je 787 puta.