Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
U Dječjem tjednu se naglašava važnosti promicanja prava djece te se pojačavaju aktivnosti i akcije posvećene djeci. Moto Dječjeg tjedna je izreka: „Ljubav djeci prije svega!“, ona izražava odnos odraslih prema djeci.
U srijedu nas je posjetila odgojno-obrazovna skupina Leptirići sa svojim odgojiteljicama Marinom Ovčariček i Martinom Kunovec Kosar te su djeca imala priliku sa bakama odabrati slikovnice i sa bakama prepričavati priču prijateljima.
Željeli smo da bake i djedovi pozitivno utječu na djecu implicirajući se na pozitivnom odnosu djece prema djeci, djece prema starijim osobama, djece prema knjigama i odlasku u knjižnicu kad odrastu i stvore svoje stavove i vještine.
Više informacija na linku:
https://vrtic-popovaca.hr/leptirici-u-projektu-citajmo-im-zajedno/
U četvrtak su nas posjetili učenici produženog boravka OŠ Popovača sa učiteljicama Kristinom Carek i Lucijom Čihor. Djeca su razgovarala i pogledala prezentaciju o pravima djeteta sa našom ravnateljicom Ivanom Vlašić. Kasnije su napravili crteže i porukice o svojim pravima. Kako bi ih svi mogli vidjeti i pročitati u prostoru knjižnice.
U petak su nam ponovno došli Leptirići sa svojim odgajateljicama te su im ravnateljica Ivana Vlašić i zeko Luigi pročitali slikovnicu Najljepše je biti dijete-dječja prava. Djeca su na sebi svojstven način komentirala temu i davala izjave o pravima i dužnostima. Također su izradili plakat sa svojim otiscima i porukom „LJUBAV DJECI PRIJE SVEGA“. Crtali su na temu „Što sve mogu“. U svemu tome nas je nas je pratio i podržavao pas Čičo, terapijski pas koji je kod djece djelovao poticajno, smirujuće i opuštajuće.
Tematska izložba svih likovnih i literarnih radova biti će izložena u knjižnici u narednom tjednu.
Ciljevi Dječjeg tjedna uključuju usmjeravanje pažnje javnosti prema ostvarivanju prava, potreba i aktivnosti s djecom i za djecu, provođenje posebnih i prigodno odabranih igara, priredbi i stvaralačkih aktivnosti djece i za djecu, poticanje volonterskog rada odraslih s djecom, kao i aktivno sudjelovanje djece u aktivnostima lokalne zajednice i šire.
Svake godine u prvom punom tjednu listopada u Hrvatskoj se obilježava Dječji tjedan.
Dječji tjedan je vrijeme u kojem se naglašava važnosti promicanje prava djece koja su garantirana Konvencijom o pravima djeteta, osvještavamo zajedničku odgovornost za odgovaranje na potrebe djece i poštivanje dječjih prava.
Zapitajmo se što je svatko od nas napravio i što još može napraviti za djecu i njihova prava!
Dječja prava dio su temeljnih ljudskih prava, djeca trebaju ostvarivati svoja prava uvijek i svugdje pa ih min odrasli trebamo poštivati, promicati i unaprjeđivati kroz cijelu godinu, a ne samo u ovome Dječjem tjednu.