Zašto je čitanje važno?

Zašto je čitanje važno?

Zašto je važno čitati? Mnogi ne razmišljaju o tome, oni koji vole čitati, čitaju, oni koji ne vole, nije im važno…pa ipak, tekst niže vrlo lijepo odgovara na to pitanje…. ako se niste pitali do sada, možda je baš sada pravo vrijeme… sutra započinje tradicionalan Mjesec hrvatske knjige….možda malo manje tradicionalan, ali ipak uvijek s istom porukom – čitajte da bi razumjeli život i da bi proširili svoje granice i rasli…

Dakle, zašto je važno čitati? I kako čitanje može biti dobro za vas?

Čitanje vam omogućuje putovanje kroz vrijeme i prostor, dok ostajete u svom domu i u sadašnjosti. Možete se toliko zadubiti u čitanje neke knjige da ppoželite da čitanje bude vaša jedina aktivnost. Čitanje vam omogućuje razmjenu iskustava sa piscima koji su pisali tijekom tisuća godina, pokazujući kako reagirati i osjećati se u situacijama koje se možda nikada neće dogoditi u vašem životu. Možete obogatiti svoj život, učeći od stručnjaka i stručnjaka, istraživati ​​različite kulture, obrađivati ​​različite ideje i istraživati ​​niz budućih mogućnosti. Osvijestite svijet izvan vašeg dosega i naučite vrijednost otvorenog uma.

Čitanje vam pomaže da osobno rastete: fiziološki, kognitivno, socijalno i psihološki. I također, profesionalno. Kako?

Istraživanje sa Sveučilišta Emory u SAD-u pokazalo je da čitanje knjige beletristike može napraviti fiziološke neuronske promjene koje poboljšavaju vaše moždane funkcije. Svaka nova uspomena izvučena iz knjige stvara nove sinapsne veze i moždane putove poboljšavajući vašu sposobnost prisjećanja drugih uspomena u vašem životu.

Čitanje vas može čak i natjerati da živite duže. Istraživači sa Sveučilišta Yale u SAD-u otkrili su da su oni koji čitaju knjige tri i pol sata tjedno živjeli dvije godine duže od svojih kolega koji ne čitaju. Povećavaju se i vaše kognitivne vještine. Čitanje poboljšava vaš fokus i koncentraciju. Razvija vaše kritičko i analitičko razmišljanje kako bi se razlikovalo između dezinformacija i dragocjenog znanja. Potiče vaš um poboljšavajući vaše vještine rješavanja problema. Čitajte za razumijevanje činjenica, koncepata i ideja koje se iznose jer to proširuje vaše znanje i pomaže vam da razumijete stavove drugih. Da biste iz čitanja izvukli maksimum, razvijte svoje sposobnosti promatranja, produbite pamćenje i aktivno se uključite u analizu, razmišljanje i integraciju.

Čitanje knjiga promiče emocionalno zdravlje dok doživljavate niz emocija. Mogu vas motivirati ili čak nadahnuti. Dok čitate o likovima u pričama, razvijate empatiju ili sposobnost razumijevanja i dijeljenja osjećaja drugih u različitim okolnostima – da biste proslavili svoje pobjede i podijelili svoju bol. Čitanje noću može vas opustiti i pomoći vam da se dobro naspavate. Istraživanje na Sveučilištu Sussex u Velikoj Britaniji pokazalo je da čak šest minuta čitanja može smanjiti razinu stresa za 68%. Čitanje vas može nasmijati (ili rasplakati) i donijeti zadovoljstvo vašem danu. Životno znanje i samopouzdanje koje steknete pomažu vam u donošenju boljih odluka i izbora u vašem životu.

Vaš društveni razvoj ima koristi od čitanja. S knjigom za čitanje nikad vam nije dosadno.

Možete komunicirati i graditi odnose s različitim vrstama ljudi jer svoje ideje možete artikulirati u skladu s njihovim potrebama i perspektivama. Povećava vaš rječnik i pokazuje upotrebu okreta fraze, igre riječi i idioma. Čitanje vam nudi bezrizičan način da vidite kako drugi koriste analogije, kadencu i rimu za opisivanje hvatajućeg iskustva ili logičnog razmišljanja.

Čitanje vam pomaže u profesionalnom razvoju, produbljivanje razumijevanja vašeg područja, praćenje novih ideja, integriranje znanja iz srodnih predmeta, analiziranje i integriranje multidisciplinarnih informacija. Postajete pametniji kad možete vježbati novostečeno znanje i povećati vlastitu stručnost. Koristite citate s nezaboravnim fraznim i duhovitim idejama poznatih autora kako biste potvrdili i ojačali svoje misli. Čitanjem možete upravljati tempom i širinom vlastitog učenja i izgraditi svoj ljudski kapital kroz svoje znanje. Dakle, ne samo da možete pokazati svoje tržišne vještine već ih i jasno objasniti riječima potencijalnim poslodavcima.

Na ove načine čitanje vam pomaže otkriti sebe i svoj potencijal. Mogli biste graditi svoju budućnost zamišljajući što bi vaš život mogao postati temeljen na stečenom znanju i rastu koji ste doživjeli čitajući.

(autorica teksta: Tamara Beronja, tekst preuzet sa: https://epale.ec.europa.eu/hr/blog/vaznost-citanja)

14. listopada 2021 / Vijesti

Podijeli članak


Ova stranica otvorena je 87 puta.