Zapadnoafrički ritmovi oduševili polaznike jučerašnje radionice

Zapadnoafrički ritmovi oduševili polaznike jučerašnje radionice

U Knjižnici i čitaonici jučer je održano predavanje “Putujem i pričam” u okviru kojeg je posjetitelje sa svojim iskustvima, uspomenama i fotografijama s posjeta Maliju i Gvineji upoznao Nenad Kovačić. Sudionici predavanja na početku su posredno upoznati i s dojmovima i fotografijama Ivana Faletara s njegova boravka u misiji u Beninu.
Glavni motiv prvog odlaska Nenada Kovačića na afrički kontinent, točnije u glavni grad Gvineje, bio je njegov prethodni susret s tradicionalnim zapadnoafričkim instrumentom- djembeom. Vještinu sviranja kralja afričkih bubnjeva Nenad je tada učio pohađajući radionicu vrsnog djembe majstora Mamadya Keita.

“Afrička djeca žive s glazbom otkada se rode, a bubnjanje predstavlja sastavni dio njihove kulture. Svaki ritam ima svoj kontekst odnosno svoju priču”- kazao je Kovačić upoznavši posjetitelje s kulturnim običajima i načinom života u tom dijelu Afrike istaknuvši izrazitu razliku između tamošnjih gradova i sela. Prilikom posjeta Maliju u siječnju ove godine, Nenad Kovačić pohađao je radionicu kod velikog majstora Famoudou Konatea. “Tijekom svoja dva posjeta Afrikom po prvi sam put osjetio što znači biti manjina. No kad jednom odeš tamo, sigurno ćeš se ponovo vratiti”- naglasio je Nenad pod čijim je voditeljstvom jučer nakon predavanja održana i iznimno zanimljiva radionica u okviru koje su polaznici uspješno svladali osnovne tehnike sviranja afričkih bubnjeva te četiri tradicijska zapadnoafrička ritma.

10. lipnja 2010 / Događanja

Podijeli članak


Ova stranica otvorena je 1,036 puta.