Večer kajkavske književnosti

Večer kajkavske književnosti

Knjižnica i čitaonica Popovača i popovačka Podružnica Ogranka Matice hrvatske Kutina organizirale su predstavljanje izdanja “Pevcov korak” i “Kajkavska čitanka” autorice Božice Brkan.
O navedenim naslovima književnice i novinarke Božice Brkan u Popovači su govorili Dražen Kovačević, Đuro Vidmarović i Dragutin Pasarić upozorivši na snažnu potrebu očuvanja moslavačkog kajkavskog dijalekta.
Kako je istaknuto, u selima lokalnim idiomom govori po nekoliko starijih osoba, nestaje tih izvornih govornika odnosno usmenih predavača koji su prenosili te kulturne zavičajne vrijednosti. „Narječje je dio moslavačkog regionalnog kulturnog identiteta. Ono nije jedinstveno, imamo pet dijalekata kajkavskog govora u Moslavini, a ta rascjepkanost dodatno otežava očuvanje tog identiteta. Božica Brkan izvrsno poznaje svoj okešinečki idiom i nikad se nije odrekla svog kraja”- naglasio je Đuro Vidmarović te izrazio veliko zadovoljstvo povratkom Božice Brkan književnosti nakon 20 godina.
Božica Brkan, istaknuto je na promociji njezinih izdanja, progovara o životnim temama i u svojim djelima daje snažnu književnu poruku, a knjige prate i bogati riječnici. „Kajkavska čitanka predstavlja kompilaciju njezinih kajkavskih radova razasutih po različitim časopisima, a u nju je uklopljen i riječnik sa oko 6.000 riječi. Pevcov korak zbirka je stihova na subdijalektu autoričina rodnog sela Okešinca koja nosi podnaslov ‘kajkavski osebušek za EU’. Taj kajkavski moramo unesti u EU kao osebušek i sačuvati ga kao dio svoje samobitnosti”- poručili su govornici na popovačkoj promociji.
„Kroz svoj rad nastojimo osvijestiti i promovirati naš bogat kulturni identitet”- napomenula je autorica te zahvalila Općini Popovača na podršci izlasku njezina posljednja izdanja.

30. studenog 2012 / Događanja

Podijeli članak


Ova stranica otvorena je 1,007 puta.