Uspješno održan naš 5.-ti jubilarni Happyfest

Uspješno održan naš 5.-ti jubilarni Happyfest

Jubilarni 5.-ti Happyfest, dječji festival kulture, kreativnosti i igre i ove je godine održan u organizaciji naše Knjižnice od 05.-07. lipnja 2019. od 09-17 sati i to po 5.-ti puta .

Svi planirani programi tijekom tri dana dječjeg festivala u potpunosti su uspješno održani
prema redoslijedu i vremenu događanja, u šatoru postavljenom na trgu ispred Knjižnice i u prostoru same Knjižnice. Aktivnosti i vijesti o njima popratili smo kroz cijelo vrijeme održavanja na našoj društvenoj Facebook stranici : https://www.facebook.com/knjiznica.popovaca.5 .

U prostoru Knjižnice postavili smo izložbu slikovnica Eko Reci Peci koje svojim sadržajem potiču teme koje su nam važne na Happyfestu: očuvanje okoliša, recikliranje otpada i zdrave namirnice, zdrava prehrana. Ispred šatora postavili smo Happy point kod kojeg su posjetitelji, korisnici i građani mogli donirati hranu za mačke i pse smještene u Udruzi Faun iz Kutine. Ova akcija imala je za cilj podržati i osvijestiti humanost prema životinjama općenito te empatiju i akciju za pomoć napuštenim i ostavljenim životinjama. Donacija je uručena volonterima Udruge Faun, 14. lipnja 2019. u njihovom prostoru.
Popratni sadržaji Happyfesta bili su ponuđeni na svakom koraku: kutak za igre građenja, kutak za društvene igre, crtaonice, stvaraonice, pričaonice pod drvetom, razgledavanje izložbe radova, čitaonice, male družionice, igre badminton, stolni nogomet, gumi gumi, crtanje kredom…sve to zajedno omogućilo je tri dana odlične zabave i učenja kroz igru i druženje s naglaskom na čitanje, zdravu prehranu, eko osviještenost , poštivanje prirode, važnost recikliranja i samorazvoja te mnogo ugodnog druženja.

Ovu veselu manifestaciju svakodnevno smo otvarali kratkom 15-minutnom glazbenom pjesmaonicom pod nazivom Pozdravljam svoj dan pjesmom. Nakon veselog početka krećemo sa edukacijskom prezentacijom i finom kuhinjom zdrave prehrane u izvođenju Udruge Humanika iz Petrinje koja nas je ovoga puta učila o štetnosti nezdrave hrane i problemima prekomjernog otpada. U njihovoj radionici zdrave kuhinje djeca su naučila kako napraviti prirodna i ukusna sladila te usvojili mnoge važne i edukativne spoznaje o štetnim i zdravim namirnicama. Nakon kulinarskog dijela, uslijedilo je još jedna kreativna radionica i kušaonica koja je u fokusu imala važnu i zdravu namirnicu: ananas. Tako su djeca mogla naučiti važne informacije o ananasu, zabaviti se ananas memory igrom, te kulinarski ga obraditi i kušati. Želim znati više o hrani, naziv je knjige Ivete Pari u izdanju Naklade Opus iz Zagreba koju su na zabavan i praktičan način kroz prezentaciju, radionicu i kušaonicu novih okusa predstavili njeni izdavači. Nakon ove edukativne promocije knjige, krećemo sa kreativnom radionicom i stvaraonicom uz korištenje stare tjestenine koju smo umjesto u otpad stavili na papirnati tanjur i obojili kako bi dobili zanimljiv i kreativan ukras. Nastavljamo sa sljedećom kreativnom radionicom naziva Eco Deco(upage) koja je pokazala kako uspješno reciklirati i od iskorištenih staklenki napraviti lijepe ukrasne posude za odlaganje pisala, bookmarkera i sličnog. Time smo prvi dan Happyfesta priveli kraju.

Drugi dan u šatoru obilježile su znanstveno istraživačke radionice pod nazivom Ća-GUSTO koje je vodila Udruga Korak do znanosti iz Zagreba. Održane su dvije radionice u dvije grupe koje su se kroz praktične aktivnosti bavile pojmom gustoće odnosno mase i volumena. Sva djeca napravila su svoje eksperimente i zajedno s priborom iste dobila
za ponijeti. Zdravu kuharicu naziva Zdrava i fina jela iz cijelog svijeta u izdanju Društva Naša djeca iz Zaboka, te radionicu zdrave kuhinje proveli su njihovi aktivisti i volonteri, a tijekom aktivnosti djeca su spravljala zdrave napitke i male zdrave zalogaje te kušala nove recepte iz predstavljene kuharice. Nakon toga je uslijedila radionica zdravih
sokova i napitaka naziva Sokić Cmokić & Fini smutić tijekom koje su djeca naučila raditi jednostavne zdrave sokove i zdrave male tekuće obroke (smootije), te spoznala kako na naše zdravlje utječu zdravi i nezdravi napitci te koje su moguće posljedice konzumiranja istih. Pred kraj drugog dana nastavljamo ponovo kreativno, pa djeca na platnu stvaraju 3d sliku (Magična slika). Potom slijedi eko lutkarska predstava Priča o kapljici vode Kazališta Svijet lutaka iz Zagreba kojom završavamo drugi dan Happyfesta.

Treći dan, baš kao i dva prethodna, započinjemo prvo veselim pjesmama, a zatim predstavljanjem zdrave morske kuharice Zelena jela za plavo more Ane Mihalić i spravljanjem zdravih zalogaja koju je prezentacijom započeo, a potom i praktično predstavio član Udruge Prijatelji životinja. Kako zaštiti život u moru od onečišćenja, prekomjernog izlova, ekploatacije te kako zaštititi životinjske i biljne vrste koje žive u moru, a posebno one kojima prijeti izumiranje, bila je središnja tema edukacije tijekom ovog programa. Dino-no-sovi, naziv je zanimljive znanstveno istraživačke
radionice koju je osmislila, pripremila i vodila prof. Maja Hrustić. Djeca su kroz kreativno druženje i stvaranje naučila tko su bili dinosauri, kako su izgledali, družili se, glasali… Osnovna glazbena škola Borisa Papandopula iz Kutine ponudila nam je edukativno umjetnički doživljaj pripremivši Koncert mladih glazbenika, njihovih učenika sa uvodnim opisom instrumenta i njihovim iskustvom glazbenika tijekom rada i sviranja. Slijedi eko reciklirajuća radionica Sova iz snova i nekoliko
malih
tijekom koje su djeca izrađivala i ukrašavala oblike velike i male sove od kartonske kutije od jaja. Naš 5.-ti Happyfest završavamo još jednom ekološkom i vrlo poučnom kazališnom predstavom za djecu naziva Naš zeleni svijet Kazališta Smješko iz Zagreba u fantastičnoj izvedbi glumice Mirte Zečević. Predstava na vrlo jasan i zabavan način upozorava na probleme zagađenja naše planete, prekomjernog i nezbrinutog otpada, posljedice čovjekovog neodgovornog ponašanja prema okolišu… sve ono što je Happyfest nosio u svojoj misiji svih proteklih pet godina. Naučiti djecu promišljati o svojoj prehrani, samostalnosti, samorazvoju, o donošenju ispravnih odluka za svoj život… o igri, kreativnosti i stvaralaštvu u
dobroj i pozitivnoj atmosferi u kojoj su okruženi dobrim knjigama i još boljim namjerama bila je vizija boljeg svijeta koji je Happyfest pokušao prenijeti na mlađe generacije i buduće čitače u svakom pretodnom, pa i ovom svom 5.-om izdanju.

Knjižnica i čitaonica Popovača je kao organizator ove manifestacije bila financijski podržana od strane Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Županije Sisačko-moslavačke, Grada Popovača, te Turističke zajednice Grada Popovača, a ovogodišnji partneri projekta bili su: OŠ Popovača, OŠ Zorke Sever, OGŠ Borisa Papandopula Kutina i Udruga Faun Kutina.

28. lipnja 2019 / Nekategorizirano

Podijeli članak


Ova stranica otvorena je 355 puta.