“Tri boje mladosti” u Knjižnici Popovača

“Tri boje mladosti” u Knjižnici Popovača

Mjesec hrvatske knjige u Knjižnici Popovača započeli smo jučerašnjim predstavljanjem romana u stihovima Ante Juretića, „Tri boje mladosti“.
Uvodnu riječ imao je gospodin Dragutin Pasarić koji nam je ukratko rekao par riječi o samome autoru. Kutinski književnik Ante Juretić je rođenjem Splićanin, a živi i radi u Kutini. Roman je napisao kao dvadesetogodišnjak, stoga već ima svoju povijest gotovo pola stoljeća staru, ali bez obzira na to autor mu se uvijek vraća s jednakim žarom i sjećanjem na uzavrele mladenačke emocije.

Izdanje nakladničke kuće Spiritus movens je drugo izdanje njegova romana, a prvotisak je objavilo Narodno sveučilište Kutina 1994. godine.
Na recenziju romana, mr.sc. Duška Lončara, osvrnula se profesorica Katarina Brkić.
Autor piše roman pod snažnim utjecajem Puškinovog romana „Evgenij Onjegin“, koji je u svjetskoj književnosti najpoznatiji roman u stihovima. Osjeti se utjecaj i ostalih književnika svjetske književnosti, kao Stendhala, Dostojevskog, Jesenjina, Rousseaua… Glavni lik romana je egoističan i narcisoidan devetnaestogodišnji mladić Antonije i njegove tri nesretne ljubavi Mirna, Dunja i Lidija. Roman završava tragično, smrću dvoje ljubavnika. Autor pomno prati sudbinu glavnog junaka, dijeli s njime radost i tugu, te nam daje naslutiti da se poistovjećuje s junakom ili možda junaka poistovjećuje sa sobom.

Sam autor vodio nas je kroz stihove koje je naizust recitirao.
Večer je završila uglazbljenim stihovima Arsena Dedića, „Djevojka iz moga kraja“ u interpretaciji Mladena Bage.

22. listopada 2010 / Događanja

Podijeli članak


Ova stranica otvorena je 784 puta.