Predstavljena knjiga “Pitali ste psihijatra”

Predstavljena knjiga “Pitali ste psihijatra”

U Knjižnici i čitaonici Popovača sinoć je predstavljena knjiga “Pitali ste psihijatra” autorice Elvire Koić, koja obuhvaća ukupno 90 pitanja čitatelja i odgovore na njih objavljivane u časopisu “Doktor u kući” kroz posljednjih osam godina. Elvira Koić, specijalistica psihijatrica, psihoterapeutkinja, stalni sudski vještak, šefica Odjela psihijatrije Opće bolnice u Virovitici, do sada je napisala mnogo stručnih i znanstvenih radova, iza sebe ima četiri objavljene registrirane knjige priručnika te nekoliko neprijavljenih u Sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Kako je najavljeno na sinoć održanoj promociji “Pitali ste psihijatra”, uskoro izlazi i njezina nova knjiga koja će objediniti velike članke koje piše u kolumni “Pogled u dušu” časopisa “Svjetlo riječi” kojeg izdaju Sarajevski franjevci.

Recenzentica knjige “Pitali ste psihijatra”, dr.sc. Tija Žarković Palijan, podjetila je sinoć na činjenicu da ljudi teško govore o svojim dubokim patnjama koje proživljavaju i boje se s time izaći van misleći da će na neki način u svojoj sredini biti obilježeni. “Kada bi svoje probleme mogli podijeliti s nekim, oni se tada ne bi činili toliko crnima i bezizlaznima. Odgovarajući na pitanja velikog broja za to zainteresiranih čitatelja ovog časopisa, Elvira je uspjela s velikom punoćom proniknuti u ono što čitatelj, teško govoreći o svom problemu, želi reći. U ime toga da je važno kako mi gledamo na ono što nam se događa, ja sam u knjizi ponudila jednu molitvu sv.Franje Asiškog za koju kažu da ju je on sam izmolio: ”Bože podaj mi smirenost da prihvatim stvari koje ne mogu izmijeniti. Daj mi hrabrosti da izmjenim stvari koje mogu izmijeniti. Daj mi Bože mudrosti da to uvijek mogu razlikovati”- naglasila je dr.sc. Žarković Palijan.

Između ostalih pitanja s kojima se svatko gotovo svakodnevno susreće, ova knjiga obuhvaća sljedeće teme: teror na radnom mjestu, ovisnost o internetu, PTSP i noćne more, kakva je to forenzična psihijatrija, kronično nezadovoljstvo sobom.
Kako je istaknula autorica, njezina suradnja s časopisom “Doktor u kući” nastala je na nagovor doc. Veljka Đorđevića. “Na pitanja smo odgovarali dežurajući pokraj telefona u tzv. dežurnoj ordinaciji ovog časopisa. Ponekad se odgovaralo i pismeno, a javljaju se Hrvati iz cijelog svijeta” – kazala je autorica Koić.

Predstavljajući samo dio njezina bogata rada, dr.sc. Dražen Kovačević izdvojio je kako je autorica osnovala mnoge klubove, uključena je u brojne projekte, organizirala je mnoga predavanja i tribine s temama kominikologije, prevencije ovisnosti, mobinga,suicida psihotraume, ptsp-a. “Onaj tko uzme ovu knjigu pročita je u dahu. To predstavlja još jedan dokaz činjenice da, ukoliko čovjek poznaje ono o čemu piše, onda može pisati na takav, svima razumljiv i pitak način”- kazao je Kovačević. Promociju knjige koju je svojim nastupom uveličao i mladi popovački glazbenik Goran Žigić, zaključila je prof. Jasna Per-Kožnjak pročitavši osobne savjete autorice.

3. ožujka 2010 / Događanja

Podijeli članak


Ova stranica otvorena je 1,020 puta.