Predstavljanje pjesničko-likovne mape “Neretva”

Predstavljanje pjesničko-likovne mape “Neretva”

U četvrtak , 28.01., je u organizaciji popovačke podružnice Matice hrvatske Kutina u Knjižnici i čitaonici Popovača predstavljena pjesničko- likovna mapa „Neretva“ čime je najavno započeo skup „Budućnost na rubu močvare“. Riječ je o mapi u nakladništvu OMH Metković koja obuhvaća pjesme Stojana Vučićevića te grafike Vatroslava Kuliša i Zlatana Vrkljana.
Kako je obrazložio predsjednik OMH Kutina Dragutin Pasarić, nakon što su srdačno primljeni od Ogranka u Metkoviću, s istim je na zajedničku temu močvarnih područja delte Neretve i Lonjskog polja započela suradnja. Predstavljajući lik i djelo hercegovačkog pjesnika, putopisca, prevoditelja i novinara Stojana Vučićevića koji je još kao gimnazijalac zbog hrvatstva izraženog u jednoj svojoj pjesmi okusio užas Svetog Grgura, otočića zatvora pored Golog otoka, Pasarić je istaknuo kako je njegova sudbina istovremeno bila i teška i ponosna. Stojan Vučićević koji je umro 1989. godine svoje je nadahnuće pronalazio u Neretvi, a njegove stihove je, uz glazbenu pratnju Dražena Mlakara, interpretirao Mladen Bago.O likovnom dijelu mape govorio je Mladen Mitar, istaknuvši kako ona predstavlja osobnu interpretaciju vidljivog vanjskog svijeta.

Sa specifičnostima četiriju ramsarskih područja u Hrvatskoj prisutne je ukratko upoznao ravnatelj Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje Goran Gugić. „Kada govorimo o Lonjskom polju i Neretvi, i jedno i drugo područje imaju dugu povijest i tradicijsku vrijednost, no za sada samo Lonjsko polje ima svoju organiziranu upravu“ – kazao je Gugić naglasivši i vrlo kvalitetnu suradnju ustanove s Maticom hrvatskom koja, kako je istaknuo, prepoznaje vrijednosti Lonjskog polja i o njemu konstantno otkriva neku novu zanimljivost. Izložbu je otvorenom proglasio općinski načelnik Josip Mišković, a službeni dio predstavljanja pjesničko- likovne mape „Neretva“ zatvorio je predsjednik popovačke podružnice Matice hrvatske Dražen Kovačević sljedećim riječima: „Neka više nikada nitko zbog pjesme ne završi u zatvoru“.

8. veljače 2010 / Događanja

Podijeli članak


Ova stranica otvorena je 969 puta.