Predstavljanje knjiga Matije Josipovića

Predstavljanje knjiga Matije Josipovića

Jučer je u knjižnici održano predstavljanje knjiga “Priručnik za gljivare i ljubitelje prirode” i “Domaća jela od gljiva”, autora Matije Josipovića. Autor, rodom iz Banja Luke, sada živi u Novskoj , od rane mladosti se druži s prirodom i pokazuje zanimanje za životinjski i biljni svijet. Gljive promatra i proučava četrdeset godina. Nakon uvodne riječi ravnateljice, i biografije autora u kratkim crtama, autor je krenuo sa predstavljanjem svoga priručnika za gljivare.
Prateči sadržaj knjige rekao je nešto o taksonomiji gljiva, praktičnim uputama mjesta, razdoblja u godini i načina branja gljiva te je nabrojio gljivarske zapovijedi i gljivarski kodeks. Autor nam je zatim predstavio oko tridesetak vrsta gljiva, a u samoj knjizi je opisano preko dvjesto vrsta gljiva. Zanimljivo je reći, da je većinu fotografija u knjizi autor sam uslikao. Nakon toga slijedilo je kratko predstavljanje drugog naslova koji nas vodi kroz gurmansku prizmu gljiva.Također smo i prisutnima priredili degustaciju dvaju jela iz knjige, i to: namaz sa šampinjonima i topljenim sirom i paštetu od vrganja i oraha.
Osim ova dva naslova koja nam je predstavio, gospodin Josipović je autor i knjiga iz područja ornitologije, ornitofilije i ornikulture:”Priručnik za uzgoj kanarinaca”, “Papiga u obitelji” i “Kanarinac u obitelji”. Svi njegovi naslovi izašli su u nakladi Leo-commerce iz Rijeke.

17. lipnja 2011 / Događanja

Podijeli članak


Ova stranica otvorena je 985 puta.