Predstavljanje časopisa Moslavačko zrcalo

Predstavljanje časopisa Moslavačko zrcalo

U četvrtak, 14.11 u 19,00 sati u prostoru Knjižnice, uz predstavljanje časopisa “Moslavačko zrcalo”, završio je ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige. Organizacija je bila u suradnji sa Ogrankom Matice hrvatske Kutina, Podružnica Popovača.
Za predstavljanje ovogodišnjeg Matičnog dvobroja časopisa “Moslavačko zrcalo”, u doslovnom se smislu tražila stolica više.

Bogat sadržaj tema objavljenih na 268 stranica u ime nakladnika više moslavačkih ogranaka MH predstavio je Dragutin Pasarić istaknuvši kako je sadržaj časopisa izravno dodirnuo i ovaj kulturni prostor Moslavine. O naporima koji se čine u objavi i prema strogim kriterijima, a što časopis svrstava u vrh periodike Matice hrvatske na državnoj razini, govorio je glavni i odgovorni urednik dr. sc. Dražen Kovačević. Spomenuo je da su iz dosadašnjih brojeva proizašle tri knjige- dvije pjesničkog i jedna znanstvenog sadržaja. U pripremi je i četvrta, prvi put posvećena pjesništvu za djecu. Naime “Moslavačko zrcalo” otkrilo je i vrijednosti te vrste pjesništva svoje članice Kristine Kovačić iz Volodera. Uz kraće izvedbe njezinih stihova, učenice popovačke Osnovne škole Lea Kovačić i Kristina Šarčević i započele su sinoćnje okupljanje u Knjižnici.

Središnja, i u “Zrcalu” objavljena tema, bila je iz područja etike odnosno Ulrichova koncepta integrativne gospodarske etike. Temu je iznio njezin autor dr. Mile Marinčić, srednjoškolski profesor iz Ivanić Grada i predavač na Visokoj školi za ekonomiju, poduzetništvo i upravljanje “Zrinski” predmeta Integralno upravljanje, Gospodarska etika i Upravljanje znanjem. vrlo blisko govorio je o nužnoj orijentaciji prema etičkim vrijednostima stvaranja ljudskih dobara, a kojima su kreatori svi sudionici, s ne samo isključivo profitu orijentirani poslodavci. Napomenuo je kako bez etičnosti i pokušaja da se etika i moral uvrste u ekonomski proces, neće biti pravih rješenja gorućih svjetskih pitanja.
Dragutin Pasarić podsjetio je kako ovaj dvobroj časopisa obilježava i dvije obljetnice- 100. obljetnicu osnivanja Hrvatske vinarske zadruge moslavačkih vinogradara te 80. obljetnicu rođenja glumca Ive Serdara u čiji spomen iz pera Milana Ilića završava ovaj dvobroj časopisa.
Na velikog glumca podsjetile su i sjetne uglazbljene kajkavske popjevke u izvedbi Mladena Bage. Događaju su nazočili i zamjenici popovačkog gradonačelnika Ana Strilić i Dragan Starčević, a koji su nakon promocije s čelnicima ogranka MH razgovarali o pripremama za manifestaciju “Budućnost na rubu močvare”. Iduće godine, naime, uz 2. veljače-Svjetski dan vlažnih staništa, domaćin je selo Osekovo.

19. studenog 2013 / Događanja

Podijeli članak


Ova stranica otvorena je 894 puta.