Predavanje HAGIOTERAPIJA – put do cjelovitog zdravlja, održano u knjižnici

Predavanje HAGIOTERAPIJA – put do cjelovitog zdravlja, održano u knjižnici

Jučer je u knjižnici održano predavanje hagioasistentice Lele Crnek “Hagioterapija – put do cjelovitog zdravlja”. Nakon uvodnih riječi ravnateljice Nives Jurkin Stambolija, gospođa Crnek rekla je par riječi o tome što je zapravo hagioterapija.

Hagioterapija je izvorno hrvatski model pružanja duhovne pomoći , a razvio ju je dr.Tomislav Ivančić, profesor Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i predstojnik Centra za duhovnu pomoć ( CDP ) koji primjenjuje hagioterapiju u svome radu.
Hagioterapija je znanost koja proučava čovjekovu duhovnu dimenziju , patologiju duhovne duše , gdje u čovjeku nastaje zlo i razaranje njegove osobnosti i duhovne dimenzije, da bi otkrili uzrok tome i primjeniti pravu terapiju.
Hagioterapija je namijenjena za sve ljude, i ateistima i pripadnicima svih religija.
Hagioterapija nije molitvena terapija , niti kršćanska terapija , ona je prvenstveno prirodna terapija.

Hagioterapija se temelji na prirodnom moralnom zakonu.Bog je stvoritelj morala.U taj svijet koji je Bog stvorio , Bog je utisnuo svoj moralni zakon.Dao je čovjeku savjest, zakonitost dobra.
Čovjek ako je zao postaje nesretan i besmislen.
Duhovno zdrav čovjek je pošten , on je hrabar , on je strpljiv , on podnosi zlo , on prašta drugome. On je čovjek koji vjeruje , ima povjerenja u Boga i ljude. On voli prirodu i on osobito voli sebe. Duhovno zdrav čovjek je velikodušan , on je radostan , on ljubi , on je prepun nade , on živi i njega nitko ne može uništiti ni ubiti, on je vječan.
Dok duhovno bolestan čovjek je onaj koji mrzi , koji je nestrpljiv , koji mrmlja , ogovara , onaj koji nema nade , koji očajava , koji se razočarava , koji gubi snagu za život , on je bolestan i njega treba liječiti.

Gospođa Crnek je i sama našla odgovore na bezbrojna pitanja i dileme koje su njezin život obilježavale strahovima i depresijom, na izlaganju prof. dr. Tomislava Ivančića te je tako 2003. god . upisala studij hagioterapije i nakon završetka stekla status hagioasistenta.

Zanimljivo je spomenuti da se u Kutini otvorio također Centar za hagioterapiju.
Na predavanje se odazvao veliki broj građana.

21. rujna 2012 / Događanja

Podijeli članak


Ova stranica otvorena je 1,109 puta.