Posavski tradicijski suveniri

Posavski tradicijski suveniri

U Knjižnici i čitaonici Popovača od 03.08. do 31.08. postavljena je izložba ručno izrađenih etno suvenira pod nazivom “Posavski tradicionalni suveniri”. Autor izložbe, Vladimir Lončarević iz Novske, spojio je ljubav prema drvetu i tradiciji posavskog kraja, te tako počeo izrađivati suvenire među kojima se nalaze predmeti kao što su lovačke čeke, posavski čamci, rode, čaplje, posavska zaprežna kola, kolovrati, stari posavski alati, starinske škrinje i mnogo drugih motiva.

Vladimir Lončarević rođen je 1957. god. u Novskoj gdje živi cijeloga života. U Novskoj je stekao i 30. godina radnog iskustva, no nakon otkaza koji je uslijedio prije nekoliko godina potpuno se posvećuje svom hobiju kojim se bavio gotovo isto toliko dugo koliko ima i radnog staža. Ljubav prema izradi unikatnih etno suvenira tako mu postaje i životni posao, a ideje crpi iz samog Lonjskog polja gdje živi, u naselju Plesmo.

Tako predmeti koje radi predstavljaju vizualni identitet ovog dijela Posavine, a imaju i trajnu umjetničku vrijednost. Svaki od predmeta izrađuje s puno ljubavi. Posebno pazi na detalje kod drvenih kućica i čamaca, za što mu treba dosta vremena i puno vještine.
Tako nastaju zanimljivi turistički suveniri koji su dostupni i u nedavno, tek otvorenom Etno eko selu “Strug-Plesmo” gdje Vladimir gostima nudi svoje rukotvorine u maloj suvenirnici.

Tekst preuzet s web stranice:
http://www.novska.hr/hr/on_line_vijesti/ocuvanje-bastine-izradom-suvenira,1680.html

3. kolovoza 2012 / Događanja

Podijeli članak


Ova stranica otvorena je 1,065 puta.