Popovački kraj perom i kamerom

Popovački kraj perom i kamerom

U sklopu programa obilježavanja Dana Općine u srijedu je održana dokumentarna večer pod nazivom “Popovački kraj perom i kamerom” koju su zajednički organizirali Knjižnica i čitaonica i Povjerenstvo Matice hrvatske u Popovači.
Bogat program dokumentarne večeri otvoren je promocijom monografije “Potok-selo moslavačke tradicije” koju su predstavili predsjednik popovačke Matice hrvatske Dražen Kovačević, autor knjige Dragutin Pasarić te predsjednik KUD-a “Potočanka” Drago Plaščar.
Kako je kazao Kovačević, istraživanje lokalne povijesti vrlo je zanimljivo, a postoje mnoge udruge i pojedinci koji svakako zaslužuju da se o njima piše. “Za proučavanje stvari o lokalnoj zajednici potreban je izniman trud. Knjiga na 160 stranica pisana je prepoznatljivim Pasarićevim stilom. Ono što predstavlja vrlinu ove knjige su ljudi koji i danas žive u Potoku”- naglasio je Kovačević.

Autor monografije Dragutin Pasarić podsjetio je okupljene na zanimljive detalje vezane za naseljavanje ovog kraja, kao i na poznata imena posebno uspješnih Potočana. “Puno toga još trebamo otkriti o svom kraju, pa tako i o Popovači. Razvija se ideja da se knjiga ‘Popovača usred Moslavine’ pojavi u novom izdanju kako bi Općina nakon 20 godina zaokružila svoju kronologiju”- najavio je Pasarić.
Dokumentarna večer obuhvatila je i prezentaciju video zapisa “Sjećanje na sajam u Popovači 1994.” autora Josipa Gobca. Sliku sajma kako je on izgledao nekada, dočarao je i Mladen Bago čitajući stihove pjesme “Pijac v Popovači” autorice Marije Pavković Vukelić.
Kulturni program posvećen obilježavanju Dana Općine obogatio je i nastup KUD-a “Potočanka”.

18. lipnja 2010 / Događanja

Podijeli članak


Ova stranica otvorena je 1,143 puta.