Mato Lovrak – 120 godina rođenja, 8.3.1899.

Mato Lovrak – 120 godina rođenja, 8.3.1899.

Mato Lovrak cijenjeni je dječji pisac koji će ostati zapamćen po djelima u kojima je nastojao prikazati djecu iz svog vremena, posvećujući najviše vremena igrama seoske djece i opisu njihovog života kakav je bio u tadašnje vrijeme, ne želeći idealizirati ni jedan dio odrastanja. Jedan dio života proveo je na selu, pa je u svojim knjigama za djecu najviše opisivao život u ruralnim sredinama.
Mato Lovrak je rođen 8. ožujka 1899. g. u Velikom Grđevcu kod Bjelovara. Pohađao je gimnaziju u Bjelovaru gdje je jednu godinu morao ponavljati budući da je imao nedovoljan iz hrvatskog jezika.
Bez obzira na to što je morao ponavljati razred Mato je uspio nakon gimnazije u Zagrebu završiti učiteljsku školu. Kada je završio sa školovanjem 35 godina je radio kao profesor u malim mjestima na sjeverozapadnom dijelu Hrvatske kao što su Veliki Zdenci i Kutina. Neko je vrijeme radio i u Zagrebu. Pretpostavlja se da je upravo zbog posla učitelja veliku pozornost u svojim djelima posvetio djeci.
Književnošću se bavio 50 godina, a početak velikog razdoblja kada su uslijedila jedna od njegovih najpoznatijih djela bio je između ratova kada su u hrvatskoj književnosti prevladavale najviše novele za starije.
Mato Lovrak se nije trudio samo opisati život tadašnje djece. Iz skoro svake njegove knjige vidljiva je ljubav koju je osjećao prema najmlađima. Osim što je isticao pozitivne emocije prema djeci, čitajući njegova djela jasno je kako je veliku pažnju pridavao i socijalnoj pravdi te ljepotama prirode.
Za razliku od drugih velikih hrvatskih književnika Mato možda nije u svoje vrijeme bio toliko cijenjen koliko je kasnije zahvaljujući svojim djelima postao nezaobilazno ime na popisu lektira.
Najveću popularnost stekao je zahvaljujući romanima “Vlak u snijegu” i “Družba Pere Kvržice”. Radi se o slavnim djelima prema čijem su sadržaju snimljeni filmovi.
Mato se trudio da rečenice u njegovim knjigama budu jednostavne i usklađene s dječjim pogledom na svijet. To se moglo najviše primijetiti u “Družbi Pere Kvržice” i “Vlak u snijegu” i danas rado čitanim knjigama kako od strane najmlađih tako i onih malo starijih. Jedina zamjerka je što se u svim djelima trudio prikazati sretan završetak.
Mnoga djela su prevedena na razne jezike, što svjedoči o njihovoj popularnosti. U romanima se oslanjao na radnju s elementima didaktičkog i pustolovnog. Iako je najviše ostao poznat zbog romana po kojima su snimljeni filmovi, Mato je jedan dio književnog stvaranja posvetio pripovijetkama.
Osim već spomenutih knjiga uz čije su radnje uživale mnoge generacije, a u kojima djeca i danas uživaju, Mato Lovrak je još napisao: “Desetorica hrabrih”, “Anka Brazilijanka”, “Neprijatelj br. 1 i “Divlji dječak”, “Tri dana života”, “Zeleni otok”, “Andrija Jug”…
Osim što je pisao romane i pripovijetke, Mato je jedno vrijeme pisao članke za pedagoške časopise. Umro je 14. ožujka 1974. godine u Zagrebu.

8. ožujka 2019 / Obljetnice

Podijeli članak


Ova stranica otvorena je 862 puta.