Martin Luther 1483. – 1546.

Martin Luther 1483. – 1546.

Njemački teološki i vjerski reformator, začetnik protestantske reformacije.
Njegova vjerska reformacija duboko je utjecala na političke, ekonomske, obrazovne i jezične prilike u svijetu što ga je učinilo jednom od najvažnijih figura europske povijesti. Martin Luther rođen je 10. studenog 1483. godine u mjestu Eisleben. Osnovno i srednje obrazovanje Martin Luther stjecao je u Mansfeldu, Magdeburgu i Eisenachu.
Luteranizam je dio zapadnog kršćanstva koje se zasniva na učenju reformatora iz 16. stoljeća Martina Luthera. Lutherovi pokušaji reforme teologije i crkvene prakse doveli su do protestantske reformacije. Reakcije vlasti i crkve na međunarodno širenje Lutherovih 95 teza su dovele do podjele kršćanstva.
Za razliku od reformatorskih crkvi, luterani i dalje prakticiraju mnoge sakramente i liturgijsku praksu iz pre-reformatoskih crkvi.
Glavna ideje luteranstva:
– dogme, koje su proglašene od Pape i Crkvenog Koncila nisu obvezujuće. Treba se živjeti prema zakonima Biblije.(sola Scriptura).
-glava Crkve (tj. zajednica vjernika) nije Papa, nego Isus Krist (solus Christus).
Za spasenje nije potrebno raditi prema propisima Crkve , nego vjerovati (sola fide).
-odrešenje dodjeljuje samo Bog (sola gratia).
-postoje samo dva sakramenata, koje je postavio Krist: Krštenje i sveta večera (euharistija). Luterani smatraju da su ostali katolički sakrament izmišljeni kasnije.
-treba razmotriti Deset Božji zapovjedi u svom izvornom obliku, uključujući zapovjed “Ne imaj drugih bogova ” itd.. Obožavanje svetaca i slika (ikona) je neprikladno.
-Marija se poštuje kao Isusova majka, ali ju je neprimjereno častiti.
-celibat je pravilo Pape, ali ne i Isusa i stoga se ne može uzeti u obzir pravilo Pape.

1. veljače 2016 / Obljetnice

Podijeli članak


Ova stranica otvorena je 875 puta.