John Lennon – 40 godina smrti, 8.12.1980.

John Lennon – 40 godina smrti, 8.12.1980.

Ubijen je 8. prosinca 1980. godine u 22:50 ispred zgrade Dakota, vraćajući se sa snimanja materijala za novi album. Počinitelj je identificiran kao Mark David Chapman. On je ranije istog dana, oko 17:00h, čekao Lennona ispred zgrade Dakota zajedno sa grupom obožavatelja. Lennon mu je dao autogram. Tom prilikom je napravljenja posljednja fotografija Johna Lennona, jer je jedan od obožavatelja, amaterski fotograf Paul Goresh, fotografirao trenutak kada je davao autogram svom ubojici Chapmanu.

Prema izjavama svjedoka, Chapman je čekao Lennona i Ono u sjeni prolaza u obližnje dvorište. Kada su njih dvoje izašli iz taksija i uputili se prema ulaznim vratima, Chapman je dozvao Lennona. Potom je ispalio pet metaka, od kojih su četiri pogodila tijelo Lennona. John Lennon je napravio par koraka i prije no što je pao, rekao: “Upucan sam”. Čekajući policiju, iz džepa je izvadio primjerak knjige “Lovac u žitu”. Zanimljivo je kako je dotičnu knjigu za vrijeme atentata imao ubojica J.F.Kennedyja. Po dolasku policije nije pružao otpor i priznao je krivnju.

Policajci koji su prvi stigli na mjesto zločina su, vidjevši da se radi o teškim ozljedama, hitno odvezli Lennona u bolnicu svojim kolima, ne čekajući hitnu pomoć. Dežurni liječnik je ustanovio smrt po dolasku u bolnicu. Ozljede su bile teške, metci su pogodili aortu, glavnu žilu koja odvodi krv iz srca. Lennon je do dolaska u bolnicu izgubio oko 80% krvi iz tijela. U 23 sata i 7 minuta službeno je proglašen mrtvim. Na prvu vijest o ubojstvu Lennona, ljudi su se počeli spontano okupljati pred bolnicom i pred njegovim stanom u zgradi The Dakota paleći svijeće i pjevajući Lennonove pjesme. Širom svijeta, televizijski i radio programi su prekinuti zbog vijesti o ubojstvu Johna Lennona.

John Lennon kremiran je u krematoriju groblja Ferncliff u Hartsdaleu. Yoko Ono je rasula njegov pepeo po Central Parku gdje se danas nalazi spomen područje Strawberry Fields. Na Lennonov rođendan, 9. listopada 1985., u Central Parku, nedaleko od zgrade Dakota, gdje je Lennon upucan, sagrađen je memorijal njemu u čast zvan Strawberry Fields. Nazvan je po popularnoj pjesmi Beatlesa snimljene 1967. godine. Njegovom su smrću, iako deset godina kasnije, i simbolično završene šezdesete i sve što su one predstavljale.

Mark David Chapman dobio je doživotnu kaznu s mogućnošću pomilovanja nakon 20 godina. Još uvijek odležava kaznu.

1. veljače 2021 / Obljetnice

Podijeli članak


Ova stranica otvorena je 55 puta.