Johanna Spyri, 190 godina rođenja

Johanna Spyri, 190 godina rođenja

Johanna Spyri poznata je spisateljica rođena kao Johanna Louise Heusser u Švicarskoj 12. lipnja 1827. godine. Zahvaljujućim svojim djelima Johanna je bila jedna od najpoznatijih književnica u Švicarskoj.

Johana je bila sretno dijete, ali zato veoma nesretna kasnije u životu. Odrasla je u obitelji s mnogo djece. Odmah nakon rođenja u blizini jezera u Zurichu, veći dio djetinjstva provela je u kući u planinama u kojoj je uvijek bilo puno djece, ali i gostiju s planina.

Udala se rano, ali ju je brzo snašla nesreća jer je ostala ne samo bez djeteta nego i jedinog muža.

Johanna nije počela pisati u djetinjstvu nego kada je osjetila potrebu. Nagađa se kako je to bilo u vrijeme Francusko-pruskog rata 1871. godine, kada je vidjela mnogo nesretnih ljudi pogođenih ratnim stradanjima.

Pretpostavlja se kako je u to vrijeme stvorila lik djevojčice, curice kakvu je i sama htjela imati, a koja je sretno živjela u planinama.

Osim što je voljela pisati uvijek je govorila kako voli prirodu, pa nije bilo čudno što je velik dio vremena provodila u prirodi Alpa. Vjerovala je kako priroda liječi, a to je pokazala u svom najpoznatijem djelu Heidi.

Umrla je 1901. godine u Zürichu, svom rodnom gradu.

3. lipnja 2019 / Obljetnice

Podijeli članak


Ova stranica otvorena je 475 puta.