Johann Wolfgang von Goethe, 185 godina smrti, 22.3.1832.

Johann Wolfgang von Goethe, 185 godina smrti, 22.3.1832.

Johann Wolfgang von Goethe jedan je od najvećih njemačkih mislilaca i književnika koji će ostati zapamćen zahvaljujući brojnim djelima koje je objavio, ali i načinu života. Njegovo stvaralaštvo obuhvaća lirske i epske pjesme pisane u različitim stilovima, drame, memoare, autobiografiju, četiri romana i rasprave o botanici.
Johann Wolfgang von Goethe rodio se 28. kolovoza 1749. godine u gradu Frankfurtu u bogatoj i uglednoj obitelji. Goetheov otac Johann Caspar Goethe živio je s obitelji u velikoj kući u Frankfurtu. Iako je studirao pravo u Leipzigu i neko vrijeme radio kao carski savjetnik, Johann Caspar nikada nije bio uključen u službene gradske poslove.
Johann Caspar oženio se Katarinom Elizabeth 1748. godine kada je on imao 38, a ona samo 17 godina. Sva njihova djeca osim Johana Wolfganga i njegove sestre su umrla u ranijoj dobi života.
Johann Caspar je svom sinu Wolfgangu držao privatne satove učio ga raznim jezicima poput talijanskog, francuskog, hebrejskog, engleskog, latinskog i grčkog. Osim toga učio ga je plesu, jahanju i mačevanju. Smatrao je kako bi njegova djeca trebala imati sve ono što on nije imao dok je odrastao.
Osim književnosti Goethe je imao veliku strast i prema crtežima, a velik dio djetinjstva bio je oduševljen lutkarskim predstavama. Veliko zadovoljstvo nalazio je i u čitanju velikih radova o religiji i povijesti. Ubrzo je bio upoznat s poznatim glumcima iz Frankfurta. Posebno je bio impresioniran s Gretchen o kojoj će kasnije govoriti u “Faustu”.
Smatra se najvećim njemačkim književnikom svih vremena. Radi se o književniku koji se proslavio u skoro svim književnim vrstama, a zahvaljujući Goetheu, razdoblje dok je djelovao se naziva “Goetheovo doba” ili razdoblje predromantizma. Njegova dva najpoznatija djela su “Faust” i roman “Patnje mladog Werthera”.
Prvi veliki znanstveni rad o metamorfozi biljaka objavljen je nakon obilaska Italije 1788. godine. Godine 1791. postavljen je za direktora kazališta u Weimaru, a tri godine kasnije počeo se družiti s povjesničarem, filozofom i dramaturgom Friedrichom Schillerom.
Studirao je pravo u Leipzigu i Strasbourgu, a na poziv vojvode Karla Augusta otišao je u Weimar gdje ne neko vrijeme djelovao kao tajni savjetnik. Godine 1780. dobiva plemstvo, a neko je vrijeme radio i kao upravitelj kazališta.
Johann Wolfgang von Goethe je poznat kao tvorac ideje i pojma “svjetske književnosti” kao kulturne vrijednosti čovječanstva. Poznati književnik je u svom bogatom periodu stvaralaštva preveo i Hasanaginicu na njemački.
Njegova najpoznatija djela bila su: “Egmont”, “Ifgenija”, “Rimske elegije”, “Mletački epigrami”, “Zapadno-istočni divan”, “Iz mog života”, “Poezija i zbilja”.
Johann Wolfgang von Goethe umro je 22. ožujka 1832. godine u mjestu Weimar.

2. ožujka 2017 / Obljetnice

Podijeli članak


Ova stranica otvorena je 952 puta.