DAN NEOVISNOSTI REPUBLIKE HRVATSKE – 8.10.

DAN NEOVISNOSTI REPUBLIKE HRVATSKE – 8.10.

Dan neovisnosti se kao državni blagdan obilježava u znak sjećanja na dan kad je Sabor Republike Hrvatske donio odluku o raskidu svih državnopravnih veza Hrvatske sa Socijalističkom Federativnom Republikom Jugoslavijom (SFRJ), u čijem je sastavu naša zemlja dotad egzistirala kao jedna od šest federalnih jedinica
Istoga dana odluku o napuštanju Jugoslavije donijela je i Slovenija.
Kako se navodi na službenim stranicama Hrvatskog sabora, 8. listopada 1991. godine Republika Hrvatska donijela je odluku da više ne smatra legitimnim i legalnim ijedno tijelo dotadašnje SFRJ te da ne priznaje valjanim ijedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više, kao takva, ne postoji.
Odluku o raskidu s Jugoslavijom pročitao je HDZ-ov Vladimir Šeks, tadašnji potpredsjednik Sabora.
– Republika Hrvatska od dana 8. listopada 1991. godine raskida sve državnopravne sveze na temelju kojih je s ostalim republikama i pokrajinama tvorila dosadašnju SFRJ – objavio je Vladimir Šeks svijetu odluku hrvatskog naroda s govornice pred okupljenim sabornicima, u atmosferi koja je mirisala na rat.
Svima je tada već bilo jasno da će se Hrvatska za slobodu i neovisnost, nažalost, morati krvavo izboriti.
Sabor u zasebnim zaključcima ističe kako su na Republiku Hrvatsku izvršile oružanu agresiju Republika Srbija i tzv. JNA pa je zato Republika Hrvatska bila prisiljena braniti se svim raspoloživim sredstvima. JNA je tada proglašena agresorskom i okupatorskom vojskom koja mora bez odgode napustiti hrvatski teritorij, što ga je privremeno zaposjela.
Sabor je pozvao i sve države, posebno članice Europske zajednice i Ujedinjenih naroda na uspostavu diplomatskih odnosa s Republikom Hrvatskom. Na toj saborskoj sjednici Sabor je izglasovao i 15 zakona potrebnih za oživotvorenje samostalne i suverene Republike Hrvatske.
Dan neovisnosti obilježava se u Hrvatskoj od 2001. godine kada je uveden na inicijativu zastupnika Ive Škrabala.

1. listopada 2019 / Vijesti

Podijeli članak


Ova stranica otvorena je 374 puta.