Aleksandr Sergeevič Puškin, 180 godina smrti, 10. 2. 1837.

Aleksandr Sergeevič Puškin, 180 godina smrti, 10. 2. 1837.

Aleksandar Sergejevič Puškin bio je ruski pjesnik, novelist, dramatičar i romanopisac. Rođen je 6. lipnja 1799. godine u Moskvi. Također se smatra da je bio ponajbolji pjesnik i otac moderne ruske književnosti.
Aleksandar Puškin ima ugled velikog ili izvanrednog ruskog pjesnika, te ga se smatra utemeljiteljem suvremenog književnog ruskog jezika.Puškin je među prvima u Rusiji počeo pisati narodnim jezikom i distancirao se od književnosti romantizma popularne u Zapadnoj Europi. Stvorio je stil koji je miješao satiru, romantiku i dramu.
Potječe iz plemićke obitelji. U ranom djetinjstvu prepušten je odgoju kmeta Nikite Kozlova i kmetice Arine R. Jakovljeve. 1811. godine obitelj ga je poslala na školovanje u licej u Carsko selo pored Carigrada. Već je tada počeo pisati.
Kretao se u društvu mnogih intelektualaca, zbog kojih je njegovo stvaralaštvo još jače.
Car mu je cenzurirao djela i ograničavao njegovu književnu slobodu. Razdoblje od 1828. do 1836. godine bilo je najplodnije razdoblje, kako za Puškina, tako i za rusku književnost.
Pisao je i obavljao poslove na dvoru, a 1831. godine oženio se s Natalijom Nikolajevnom Gončarovom.
Najpoznatija djela su mu: Mozart i Salieri, Pir za vrijeme kuge , Kapetanova kći, Dubrovski, Pikova dama, Kavkaski zarobljenik, Cigani, Boris Godunov, Pikova dama i Bajka o ribaru i ribici, a životno djelo mu je roman Jevgenij Onjegin.
Umro je 10. veljače 1837. godine u Sankt Peterburgu, od posljedica ranjavanja.

1. veljače 2017 / Obljetnice

Podijeli članak


Ova stranica otvorena je 1,134 puta.