90. obljetnica Matka Peića uz „Riječne krajolike“

90. obljetnica Matka Peića uz „Riječne krajolike“

Uz 90. obljetnicu rođenja Matka Peića (Požega 10. veljače 1923. – Zagreb 30. listopada 1999. ) u Knjižnici i čitaonici Popovača 1. veljače otvorena je izložba akvarela, pastela i ulja na platnu pod nazivom „Riječni krajolici”.
Autor je sisački akademski slikar Alem Biočić, a kojemu je Peić bio profesor na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti.
Prikazujući Biočićeva djela povjesničar umjetnosti Mladen Mitar posebno je naglasio slikarev britki i nenametljivi grafizam koji svojom dinamikom dobro korespondira u suodnosu s transparentnom akvarelnom mrljom. Osobito je spomenuto kako je upravo akvarel bio i tajnovita inspiracija Matka Peića, mada je svoj osobiti i nenadmašni trag ostavio knjigama putopisa.Izrečen je uz izložene knjige na koje je podsjetila ravnateljica Knjižnice Nives Jurkin Stambolija spomen njegovom „skitničkom peru”. Na snagu Peićeve putopisne riječi od hrvatskih sela do svjetskih umjetničkih metropola podsjetili su Dragutin Pasarić i Dražen Kovačević. Kao pisci moslavačkog kraja spomenuli su kako su dragocjene posebno one u dodiru s vinogradarskim motivima i pejzažnima s ruba Lonjskog polja.
Pozornost je posvećena vrijednosti Peićeve knjige „Crno zlato”, uz život tog naglašeno naftaškog hrvatskog kraja.Prvi gosti izložbe bili su učenici popovačke Osnovne škole, a koji su izvannastavno u dodiru s djelima dobili korisne spoznanje o likovnoj umjetnosti i putopisu kao književnoj vrsti. Izložbu je otvorio Ante Juretić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Kutina, dok je izvedbama na gitari likovno- literarnu večer glazbeno obogatio Goran Žigić. Izložba je bila prva u nizu zbivanja posvećenih skupu „Budućnost na rubu močvare” 2. veljače s brojnim sadržajima u Strušcu.„Riječni krajolici” u popovačkoj se Knjižnici i čitaonici mogu razgledati sve do kraja mjeseca veljače.

6. veljače 2013 / Događanja

Podijeli članak


Ova stranica otvorena je 926 puta.